Πετρέλαιο: Πού οδεύει η τιμή το 2023

Πετρέλαιο: Πού οδεύει η τιμή το 2023
Δευτέρα, 09/01/2023 - 07:09

Στις αρχές του 2023, διάφοροι παράγοντες καθορίζουν τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη τάση των τιμών του πετρελαίου φέτος.

Οι ανησυχίες για την προσφορά και τη ζήτηση, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προσδοκίες για ουσιαστική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και πιθανή ύφεση, καθώς και η επαναλειτουργία της Κίνας με το κύμα εξόδου του Covid επηρεάζουν τις τιμές του αργού πετρελαίου.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του έτους, οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν κατά 9% τις δύο πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης για τη χειρότερη έναρξη ενός έτους από το 1991. Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει ότι «ο ευρύτερος πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και θα μπορούσε να μειωθεί ραγδαία τους επόμενους μήνες», σημειώνει ο αρθρογράφος του Reuters Jamie McGeever.

Η ετήσια μεταβολή του αμερικανικού δείκτη αναφοράς, WTI Crude, έχει επίσης γίνει αρνητική αρκετές φορές τους τελευταίους δύο μήνες. Οι επιδράσεις βάσης, δηλαδή οι τιμές και ο ρυθμός πληθωρισμού σε σύγκριση με την ίδια χρονική στιγμή πέρυσι, μειώνονται και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν αποπληθωρισμό στα ενεργειακά εμπορεύματα, ο οποίος θα μπορούσε να εντείνει την πτώση του ευρύτερου πληθωρισμού πιο κοντά στον στόχο της Fed για 2%, σύμφωνα με τον McGeever.

Παρόλα αυτά, η Fed δεν εγκαταλείπει τη γερακίσια στάση της και την αποφασιστικότητά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που είναι «επίμονος» και σε «απαράδεκτα υψηλό επίπεδο», σύμφωνα με τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν προέβλεψε ότι θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει η μείωση του στόχου του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων το 2023. Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν γενικά ότι η περιοριστική στάση πολιτικής θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου τα εισερχόμενα δεδομένα παρέχουν εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια σταθερή καθοδική πορεία προς το 2%, κάτι που πιθανόν να πάρει κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε η Fed.

«Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έλαβαν για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έδειξαν ευπρόσδεκτες μειώσεις στον μηνιαίο ρυθμό αύξησης των τιμών, αλλά τόνισαν ότι θα χρειαστούν σημαντικά περισσότερα στοιχεία προόδου για να είναι σίγουροι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία», σύμφωνα με τα πρακτικά της FOMC.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε ότι οι προοπτικές μιας ήπιας προσγείωσης της αμερικανικής οικονομίας έχουν αυξηθεί σε σχέση με το φθινόπωρο του 2022, χάρη στην ισχυρή και ανθεκτική αγορά εργασίας.

«Το επιτόκιο πολιτικής δεν βρίσκεται ακόμη σε μια ζώνη που μπορεί να θεωρηθεί επαρκώς περιοριστική, αλλά πλησιάζει», δήλωσε ο Μπούλαρντ σε παρουσίαση την Πέμπτη.

Παρ' όλα αυτά, οι ανησυχίες για ύφεση εξακολουθούν να υφίστανται. Η τρέχουσα αδύναμη ζήτηση πετρελαίου τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα προσθέτει στις άμεσες πτωτικές προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου.

«Το πετρέλαιο προσπαθεί να κάνει ράλι, αλλά οι ανησυχίες για τη ζήτηση κρατούν τα κέρδη μικρά». Οι Σαουδάραβες ρίχνουν τις τιμές, καθώς οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ζήτησης αργού φαίνεται ότι δεν θα πάρουν αρκετά μεγάλη ώθηση από μια ισχυρή επαναλειτουργία της Κίνας», δήλωσε ο Έντ Μόγια, Senior Market Analyst, The Americas, στην OANDA, την Πέμπτη, όταν οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν ανοδικά μετά το μαζικό ξεπούλημα της Τρίτης και της Τετάρτης.

Ωστόσο, η εβδομαδιαία έκθεση της ΔΟΕ έδειξε ότι η τεκμαρτή ζήτηση βενζίνης μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 2020 και η ζήτηση αργού πετρελαίου και αποσταγμάτων σημείωσε σημαντική μείωση σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, σημείωσε ο Moya.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της ING δήλωσαν την Πέμπτη ότι «η αγορά πετρελαίου φαίνεται να τροφοδοτείται καλύτερα βραχυπρόθεσμα και οι κίνδυνοι είναι πιθανό να στρέφονται προς τα κάτω. Ωστόσο, το πετρελαϊκό μας ισοζύγιο αρχίζει να δείχνει μια σύσφιξη της αγοράς από το δεύτερο τρίμηνο έως το τέλος του έτους, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πρέπει να δούμε ισχυρότερες τιμές από το 2ο τρίμηνο του 23 και μετά».

Σύμφωνα με τον χρηματιστή PVM Oil, «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επικρατούσα τάση είναι πτωτική, πρόκειται για μια bear market».

«Το άμεσα διαθέσιμο ρωσικό αργό έπαιξε επίσης το ρόλο του στη συνεχή κίνηση προς τα κάτω, όπως και η συντονισμένη απελευθέρωση του SPR (Στρατηγικών αποθεμάτων ΗΠΑ). Το ερώτημα τώρα είναι αν αυτές οι δυνάμεις θα παίζουν καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 και αν η μείωση των τιμών του πετρελαίου θα είναι το κύριο θέμα φέτος».