Τα FSRU που αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή

Τα FSRU που αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή
Παρασκευή, 30/12/2022 - 07:24

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε εξέλιξη είναι μια σειρά έργα στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών της χώρας. Ένα από αυτά είναι η κατασκευή της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης, από την Gastrade, ενώ στα σκαριά έχει μπει και η κατασκευή δεύτερης πλωτής δεξαμενής LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Παράλληλα, «τρέχει» το έργο της Διώρυγα Gas που θα βρίσκεται περίπου στα 70 χιλιόμετρα από την Αθήνα, στην περιοχή των «Αγίων Θεοδώρων». Σύμφωνα με την Motor Oil στόχος είναι να διευκολυνθούν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να εισαγάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το έργο το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2024. Πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Market Test όπου εκδήλωσαν ενδιαφέρον 15 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες. To έργο θα διαθέτει δεξαμενές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου χωρητικότητας έως 210.000m3 και δυνατότητας επαναεριοποίησης και διοχέτευσης στο σύστημα 132.000 KWh/ημέρα.

Τον πλωτό σταθμό «Thessaloniki FSRU» δρομολογεί η Elpedison, με πρωταρχικό σκοπό έχει να τροφοδοτήσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, τόσο της υφιστάμενης ισχύος 418 MW όσο και εκείνης που σχεδιάζει των 826 MW, αλλά και να εξυπηρετήσει τη μονάδα στην Θίσβη Βοιωτίας ισχύος 420 MW.