Σύνοδος Κορυφής: Κλασική συμφωνία με ψιλά γράμματα

Σύνοδος Κορυφής: Κλασική συμφωνία με ψιλά γράμματα
Σάββατο, 22/10/2022 - 08:39

Μια αρχική συμφωνία να συνεχίσουν τις συζητήσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι το βασικό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής.

Ουσιαστικά έχουμε επιστροφή στην Κομισιόν και στους υπουργούς Ενέργειας να εισηγηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στον προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών και στο πλαφόν στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για έναν οδικό χάρτη για να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο θέμα των τιμών και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για «λίστα μέτρων που θα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας» (ο δεύτερος).

Χαρακτηριστικά το Politico έκανε λόγο για έναν κλασικό ευρωπαϊκό συμβιβασμό με βασικά συστατικά. «Κάποια πρόοδο, κάποιες υποχωρήσεις και... υποσχέσεις για ακόμα περισσότερες συζητήσεις».

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία έκανε ένα βήμα πίσω και τελικά έδωσε το «οκ» στο να εξουσιοδοτηθούν η Κομισιόν και οι υπουργοί Ενέργειας να εισηγηθούν αποφάσεις για τον «προσωρινό δυναμικό διάδρομο τιμών στις συναλλαγές φυσικού αερίου για να περιοριστούν άμεσα τα επεισόδια υπερβολικών τιμών».

Στη Σύνοδο Κορυφής ο διαχωρισμός ήταν ξεκάθαρος. Από τη μία η Γερμανία και χώρες του βορρά και από την άλλη η Γαλλία και οι χώρες του Νότου.

Το «πακέτο» δεν έκλεισε όμως οριστικά. Οι ηγέτες έστειλαν την υπόθεση και πάλι στην Κομισιόν και στους 27 υπουργούς Ενέργειας, που θα πρέπει να κάνουν πράξη τη συμφωνία με ακριβείς και λεπτομερείς προτάσεις.