Έναρξη συνεργασίας Φιλανδίας – Εσθονίας στο LNG

Έναρξη συνεργασίας Φιλανδίας – Εσθονίας στο LNG
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 11/10/2022 - 05:56

Με ταχύτατους ρυθμούς διαμορφώνονται συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ των χωρών που πλήττονται από τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Φιλανδία και η Εσθονία αποτελούν ένα παράδειγμα χωρών που το τελευταίο διάστημα οικοδομούσε μια σχέση αλληλοστήριξης, η οποία έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά.

Εχθές με κοινή δήλωσή τους οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την τελευταία τους συμφωνία για ένα κοινής ιδιοκτησίας πλοίο εισαγωγής υγροποιημένου αερίου (LNG), το οποίο θα βρίσκεται στη Φιλανδία και συγκεκριμένα στο λιμάνι Inkoo.

«Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η τοποθέτηση του τερματικού σταθμού έχει νόημα σε αυτήν την κατάσταση, σε ότι αφορά στην ασφάλεια», δήλωσε η Riina Sikkut, υπουργός Οικονομίας και Υποδομών της Εσθονίας. Και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε ότι ο τερματικός σταθμός LNG θα διασφαλίσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο τόσο της Εσθονίας, όσο και της Φινλανδίας επί ίσοις όροις».

Η πρώτη μεταφορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε δύο μήνες. Όπως είχε γίνει γνωστό από τις προηγούμενες εβδομάδες το πλοίο Exemplar 150.900 cbm της Excelerate θα εξυπηρετεί τη Φινλανδία, την Εσθονία, καθώς και άλλες χώρες της Βαλτικής στο πλαίσιο της 10ετούς συμφωνίας που έχει υπογραφεί.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Excelerate θα παράσχει το Exemplar 150.900 cbm που μπορεί να δίνει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως δυναμικότητας επαναεριοποίησης.

Οι συζητήσεις μεταξύ της φιλανδικής και εσθονικής κυβέρνησης ξεκίνησαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι δύο χώρες από την πρώτη στιγμή κατάλαβαν πως τουλάχιστον για τη δική τους περίπτωση η εισβολή θα άνοιγε μια μακρά περίοδο εντάσεων με το Κρεμλίνο, που θα επηρέαζε τις εισαγωγές ρωσικού αερίου. Η πρώτη υπογραφή που χρονολογείται ήδη από τον Μάιο αφορούσε στην ενοικίαση ενός κοινού τερματικού σταθμού LNG. Στη συνέχεια οι δύο χώρες αποφάσισαν να ναυλώσουν ένα πλοίο για δέκα χρόνια, από την Excelerate Energy με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Φινλανδία καταναλώνει περίπου 23 τεραβατώρες (TWh) και η Εσθονία 5 TWh φυσικού αερίου ετησίως.

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει περίπου το 5 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Φινλανδίας και χρησιμοποιείται κυρίως σε βιομηχανικές μονάδες, βαριές μεταφορές και στη συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Ωστόσο, ο τερματικός σταθμός εξασφαλίζει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Φινλανδίας, όχι μόνο για τη βιομηχανία αλλά και για τα νοικοκυριά, εάν αυτό χρειαστεί.