Πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο; Η σύγκριση έφερε ανατροπή στο πιο φτηνό καύσιμο

Πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο; Η σύγκριση έφερε ανατροπή στο πιο φτηνό καύσιμο
Τρίτη, 11/10/2022 - 05:58

Μεγάλες ανατροπές σημειώνονται καθημερινά στην ενέργεια. Πλέον το φυσικό αέριο είναι φτηνότερο για θέρμανση από το πετρέλαιο. Για πρώτη φορά το πετρέλαιο κίνησης είναι πιο ακριβό από τη βενζίνη.

Η ενεργειακή κρίση φέρνει καθημερινά μεγάλες ανατροπές που αλλάζουν την εικόνα για νοικοκυριά και κυβερνήσεις. Σήμερα το φυσικό αέριο είναι φτηνότερο για θέρμανση το χειμώνα από το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ για πρώτη φορά το πετρέλαιο κίνησης είναι ακριβότερο από την αμόλυβδη βενζίνη.

Κανείς δεν γνωρίζει αν θα διατηρηθεί αυτή η εικόνα ολόκληρο το χειμώνα, όμως η ανατροπή είναι γεγονός και πλέον, μετά τις επιδοτήσεις, συμφέρει η θέρμανση του σπιτιού με φυσικό αέριο, αντί για πετρέλαιο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που δημιουργεί νέα σύγχυση στα νοικοκυριά, αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία πριν λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε ότι δίνει διπλό επίδομα σε όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο και στραφούν σε λέβητες πετρελαίου θέρμανσης. Ταυτόχρονα μετά το τέλος των επιδοτήσεων στα καύσιμα κίνησης, το πετρέλαιο εμφανίζεται ακριβότερο από την αμόλυβδη στα βενζινάδικα.

Από τον περασμένο μήνα, που ανακοινώθηκαν οι επιδοτήσεις θέρμανσης, είχε γίνει σαφές ότι το υπουργείο Οικονομικών θέλει να πριμοδοτήσει τη χρήση πετρελαίου αντί για φυσικό αέριο και ρεύμα, χωρίς να αφήσει, όμως, παντελώς ακάλυπτους όσους έχουν αποκλειστικά συστήματα θέρμανσης με αέριο.

Πλέον όμως το φυσικό αέριο έχει μειωθεί σημαντικά και με την οριζόντια επιδότηση των 90 ευρώ που ανακοινώθηκε, η τιμή του για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 70 ευρώ, δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα από τον περσινό Οκτώβριο.

Αντίθετα το πετρέλαιο θέρμανσης ανεβαίνει. Υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει γύρω στα 1,55- 1,60 ευρώ και μάλιστα συνυπολογιζομένης της οριζόντιας επιδότησης των 0,25 ευρώ. Το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης εκτιμάται ότι μπορεί να απορροφήσει μέρος της αύξησης, ωστόσο πλέον είναι αμφίβολο εάν μπορεί από μόνο του να δώσει ισχυρό κίνητρο αλλαγής καυσίμου θέρμανσης, σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Τελικά, με τα σημερινά δεδομένα, το φυσικό αέριο δεν είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης και αυτή τη στιγμή οι συνθήκες στην αγορά δεν ευνοούν τη λήψη αποφάσεων όπως η μετατροπή του καυστήρα κάτι που μπορεί να κοστίσει εκατοντάδες ευρώ σε μια μονοκατοικία ή χιλιάδες ευρώ σε μια πολυκατοικία.