Τι είναι ο TTF που θέλει να αλλάξει η Κομισιόν

Τι είναι ο TTF που θέλει να αλλάξει η Κομισιόν
Τετάρτη, 14/09/2022 - 15:13

Το «TTF» κυριαρχεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με την έκρηξη στις τιμές φυσικού αερίου. Αντιστοιχεί στις λέξεις «Title Transfer Facility» και είναι o βασικός δείκτης που χρησιμοποιείται για την τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Κομισιόν εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ένας νέος πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης.

Το TTF (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων) είναι ένα σημείο διαπραγμάτευσης/συναλλαγών φυσικού αερίου και παρέχει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εμπορεύονται συμβόλαια/ποσότητες φυσικού αερίου.

Το TTF αποτελεί το σημείο συναλλαγών φυσικού αερίου με τη μεγαλύτερη χρήση και ρευστότητα στην Ευρώπη και είναι το πλέον χρησιμοποιούμενο στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές συναλλαγές της αγοράς φυσικού αερίου.

Με απλά λόγια το TTF είναι το εικονικό σημείο συναλλαγών Τitle Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων της Ολλανδίας, που χρησιμοποιείται ως αγορά αναφοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εμπορεύεται σε €/MWh.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου (μεταξύ των οποίων και η Ελληνική) δε χρησιμοποιούν πλέον ως δείκτη τιμολόγησης φυσικού αερίου τα προϊόντα πετρελαίου, αλλά τις τιμές προθεσμιακών προϊόντων φυσικού αερίου που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και εμπορίας στο ΤΤF.

Αλλαγή του TFT θέλει η Κομισιόν

«Σήμερα η αγορά μας φυσικού αερίου έχει αλλάξει θεαματικά: από το αέριο αγωγών κυρίως σε αυξανόμενες ποσότητες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την «Κατάσταση της Ένωσης», όμως όπως τόνισε ο δείκτης αναφοράς που χρησιμοποιείται στην αγορά φυσικού αερίου, ο TTF, δεν έχει προσαρμοστεί.

Για τον λόγο αυτόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την καθιέρωση πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την ελληνική πρόταση για καλύτερο υπολογισμό του πραγματικού κόστους στην αγορά, αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο πιο προσιτές τιμές για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σχετική πρόταση είχε κάνει και μέσα από το προφίλ του στο LinkedIn ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), Κωνσταντίνος Ξιφάρας, ο οποίος με ανάρτηση του είχε εκφράσει την εκτίμηση του πως πρέπει να αλλάξει το μοντέλο τιμολογησης για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, θέτοντας το ερώτημα αν το δείκτης TTF θα πρέπει να παραμείνει το βασικό σημείο αναφοράς.

Όπως είχε σημειώσει: «Το #TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης» και «πρέπει να αποδεχτούμε ότι πρέπει να πάψει να είναι το κύριο σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης».

Τελευταία τροποποίηση στις 14/09/2022 - 15:42