Πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο εξετάζει η G7

Πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο εξετάζει η G7
Unsplash
Δευτέρα, 12/09/2022 - 19:12

Την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο εξετάζει η G7.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ClearView Energy Partners που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν ένα πλαφόν στα 40 με 60 δολάρια το βαρέλι. Το άνω άκρο αυτού του εύρους τιμών είναι συνεπές με τις ιστορικές τιμές του ρωσικού αργού, ενώ το κάτω άκρο είναι πιο κοντά στο οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας, λένε οι αναλυτές.

Τα μέλη της G7 με μακροχρόνιες οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία θα μπορούσαν να πιέσουν για υψηλότερο πλαφόν, ενώ ένα πολύ χαμηλό πλαφόν θα μπορούσε να αφαιρέσει μερίδιο αγοράς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς πετρελαίου. «Το επίπεδο θα καθοριστεί τόσο από ποσοτικούς όσο και από ποιοτικούς λόγους», δήλωσε ο Μπομπ Μακνάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy Group.

Το ρωσικό αργό τιμολογείται με έκπτωση σε σχέση με το Brent και η G7 θέλει να διατηρήσει αυτό το spread σε σχετικά υψηλά επίπεδα, για να διατηρήσει χαμηλά τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο.

Ωστόσο, ένα μεγάλο spread θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερες τιμές για τους δυτικούς καταναλωτές, καθώς η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία.