Κομισιόν: «Εισφορά αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και μείωση κατανάλωσης ενέργειας

Κομισιόν: «Εισφορά αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και μείωση κατανάλωσης ενέργειας
Unsplash
Δευτέρα, 12/09/2022 - 19:24

Την επιβολή «εισφοράς αλληλεγγύης» στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων αλλά και στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας είναι τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τον Bloomberg.

Ειδικότερα η Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ να επιβάλουν μια «έκτακτη και προσωρινή» εισφορά σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού που διάβασε το πρακτορείο.

Θα προτείνει επίσης δύο στόχους για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας.

Ο ένας θα αφορά τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και ο δεύτερος την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης σε επιλεγμένες ώρες αιχμής.

Η πρόταση θα περιορίσει επίσης τα υπερβολικά έσοδα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές εκτός του φυσικού αερίου μέσω ενός ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια.

Το προσχέδιο του σχεδίου πρέπει να εγκριθεί από τους Επιτρόπους της ΕΕ την Τρίτη προτού η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκαλύψει τις λεπτομέρειες στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 13/09/2022 - 10:24