Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ισοδυναμεί πλέον με 410 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ισοδυναμεί πλέον με 410 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου
Κυριακή, 21/08/2022 - 11:07

Η Ευρώπη βρίσκεται στην πιο επισφαλή θέση, αλλά οι τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν ράλι και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ασία.

Οι καύσωνες αυτό το καλοκαίρι και οι αναμενόμενες ελλείψεις φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα οδηγούν τις τιμές του φυσικού αερίου όλο και πιο ψηλά.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν κατά 14% μέσα σε μόλις τρεις ημέρες σε νέο υψηλό ρεκόρ, συνεχίζοντας την ανοδική τάση των τελευταίων εβδομάδων, καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή εν μέσω καύσωνα και η προσφορά από τους ρωσικούς αγωγούς παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η ΕΕ αγωνίζεται να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα που θα φέρει δελτία ενέργειας και φυσικού αερίου, βιομηχανίες που θα σταματήσουν την παραγωγή και νοικοκυριά που θα πληρώνουν ιλιγγιώδεις τιμές για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ευρώπη βρίσκεται στην πιο επισφαλή θέση, αλλά οι τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν ράλι και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ασία. Η ζήτηση φυσικού αερίου για ενέργεια είναι υψηλή και η παραγωγή είναι σταθερή στην Αμερική, ενώ οι μεγάλοι Ασιάτες αγοραστές επιστρέφουν στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου για να εξασφαλίσουν προμήθειες για το χειμώνα.

Καθώς το LNG είναι πλέον ένα παγκόσμιο εμπόρευμα, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου και οι τιμές spot του LNG εκτοξεύονται σε όλο τον κόσμο. Και θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη υψηλότερα όταν πλησιάσει η περίοδος θέρμανσης.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ισοδυναμεί πλέον με 410 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στον ολλανδικό κόμβο TTF σημείωσαν ράλι 14% μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης, ενώ την Τετάρτη σημείωσαν άλμα 6% σε νέο ρεκόρ 240 δολαρίων (236 ευρώ) ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη διπλασιαστεί από τον Ιούνιο, όταν η Ρωσία μείωσε για πρώτη φορά την προμήθεια μέσω του Nord Stream, του βασικού αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου διαπραγματεύεται τώρα σε τιμή που θα ισοδυναμούσε με 410 δολάρια ανά βαρέλι αργού πετρελαίου, γεγονός που αναδεικνύει «τον εξουθενωτικό οικονομικό αντίκτυπο στην περιοχή», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

Τέτοιες τιμές ρεκόρ στο φυσικό αέριο πλήττουν τις βιομηχανίες στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, με τις εταιρείες να ανακοινώνουν στάσεις παραγωγής ή περικοπές «μέχρι νεωτέρας» εν μέσω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. Οι βιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει ότι η μείωση της παραγωγής και των λειτουργιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση των αλυσίδων εφοδιασμού και παραγωγής. Οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα, ενώ παράλληλα ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ της ελάφρυνσης των επιβαρύνσεων του κόστους για τα νοικοκυριά και της αποφυγής μιας βιομηχανικής κατάρρευσης και ενός κύματος χρεοκοπημένων ενεργειακών εταιρειών.

Ως αποτέλεσμα της στενότητας του φυσικού αερίου και του καύσωνα που περιορίζει την προσφορά και την παραγωγή από άλλες πηγές καυσίμων, οι ετήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να εκτοξεύονται στην Ευρώπη, με τις γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, να εκτοξεύονται σε πάνω από 508 δολάρια (500 ευρώ) ανά μεγαβατώρα την Τρίτη -ένα νέο ρεκόρ.

Παρά την ταχύτερη από το συνηθισμένο δημιουργία αποθηκών, η Γερμανία θα έχει αρκετό φυσικό αέριο μόνο για να καλύψει την κατανάλωση δυόμισι μηνών αυτόν τον χειμώνα, εάν η Ρωσία αναστείλει εντελώς τις παραδόσεις, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Bloomberg ο Κλάους Μύλερ, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας.

«Το βάρος των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα σημαίνει στην πραγματικότητα ότι θα δούμε κάποια απότομη συρρίκνωση στις ευρωπαϊκές οικονομίες το επόμενο έτος», δήλωσε την Τετάρτη στο Bloomberg η Αμρίτα Σεν, διευθύντρια έρευνας της Energy Aspects.

Οι ευρωπαϊκές τιμές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και περίπου επτά φορές υψηλότερα από τις τιμές αναφοράς των ΗΠΑ. Αλλά και οι αμερικανικές τιμές στο Henry Hub έχουν εκτιναχθεί, επίσης, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πεπλατυσμένης εγχώριας παραγωγής, της ισχυρής ζήτησης φυσικού αερίου από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους καύσωνες και των χαμηλότερων από το κανονικό αποθεμάτων στις αποθήκες, παρά τη διακοπή λειτουργίας του τερματικού σταθμού εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου Freeport, η οποία διέθεσε περισσότερο φυσικό αέριο για εγχώρια κατανάλωση. Η διακοπή λειτουργίας του Freeport LNG προκάλεσε μείωση των τιμών του Henry Hub κατά 39% τον Ιούνιο. Αλλά τον Ιούλιο, οι υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την έντονη ζήτηση φυσικού αερίου στον τομέα της ενέργειας, η οποία απορρόφησε μεγάλο μέρος του πλεονάσματος που σχετίζεται με το Freeport LNG και κράτησε τα αποθέματα φυσικού αερίου από το να αυξηθούν ταχύτερα, ανέφερε η ΔΟΕ την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, η μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου έφθασε σε υψηλό όλων των εποχών το α' τρίμηνο του 2022, σημείωσε η ΔΟΕ.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου εργασίας είναι 12% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας και 10% χαμηλότερα από πέρυσι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την ΔΟΕ.

Μετά από μια πτώση στις αρχές Ιουνίου λόγω της ανωτέρας βίας του Freeport LNG, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 70% από τα τέλη Ιουνίου, φθάνοντας αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2008, πάνω από 9,30 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu). Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς σε ισοδύναμα MMBtu είναι τώρα σχεδόν 70 $/MMBtu - περίπου επτά φορές υψηλότερη από τις αμερικανικές τιμές αναφοράς. Αυτή η μεγάλη διαφορά τιμών αναμένεται να τραβήξει περισσότερες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αμερική προς την Ευρώπη, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να αντικαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερο ρωσικό αέριο από αγωγούς.

Οι ασιατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επιστρέφουν επίσης στην αγορά για να προμηθευτούν καύσιμα για το χειμώνα, λένε έμποροι στο Bloomberg. Η υψηλότερη ζήτηση στη βορειοανατολική Ασία έστειλε τις τιμές spot του LNG σε ράλι σχεδόν στα 60 δολάρια/MMBtu - το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, όταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές της βορειοανατολικής Ασίας σε ρεκόρ άνω των 80 δολαρίων/MMBtu.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, καθώς η ρωσική προσφορά παραμένει χαμηλή, η ζήτηση LNG αυξάνεται και οι Αμερικανοί παραγωγοί δεν βιάζονται να αυξήσουν την παραγωγή.

Τελικά, οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να ωθήσουν την αντίδραση των αμερικανικών γεωτρήσεων σχιστολιθικού αερίου από την πλευρά της προσφοράς, ενώ από την πλευρά της ζήτησης, οι τιμές ρεκόρ θα μπορούσαν να επιταχύνουν την καταστροφή της ζήτησης και να βυθίσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες.