Η ελληνική στροφή στο λιγνίτη - Τα αποθέματα δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ. τόνους

Η ελληνική στροφή στο λιγνίτη - Τα αποθέματα δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ. τόνους
Πέμπτη, 18/08/2022 - 07:47

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως για να υποστηριχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης χρειάζεται πρόσληψη προσωπικού.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής από τις 5TWh στις 10TWh γίνεται προσπάθεια να βρίσκονται οι μονάδες σε ετοιμότητα για να υποστηρίξουν τις ανάγκες του συστήματος. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως για να υποστηριχθεί το σχέδιο της κυβέρνησης χρειάζεται πρόσληψη προσωπικού.

Η ΡΑΕ στο σχέδιο προληπτικής δράσης που εκπόνησε λαμβάνοντας υπόψη το σενάριο όπου έχουμε μηδενική ροή από τους Κήπους και το Σιδηρόκαστρο καταλήγει πως θα υπάρχουν μεγάλες έως καταστροφικές συνέπειες για το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Με το έλλειμμα φυσικού αερίου να διαμορφώνεται μεταξύ 1,9 έως 4,2 ΤWh. Η χώρα μας είναι απολύτως ενεργειακή εξαρτημένη από το φυσικό αέριο και το ερώτημα επομένως παραμένει εάν μπορεί η λιγνιτική παραγωγή να στηρίξει σε αυτό το ενδεχόμενο το ενεργειακό σύστημα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η ημερήσια κατανάλωση λιγνίτη δεν ξεπερνά τους 60-65.000 τόνους.

Να τονιστεί πως ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε μια συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής (γύρω στο 10-13%) την Τρίτη έφτασε το 18% ενώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αποτελούσε το 20% του ενεργειακού μίγματος. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η λιγνιτική παραγωγή έφθασε τα 468GW τον Ιούνιο καταγράφοντας αύξηση 109% μέσα σε ένα μήνα (συγκριτικά με το Μάιο), ενώ παρουσιάζει αύξηση 84% σε σχέση με ένα χρόνο πίσω.