Πού θα φτάσουν οι τιμές του φυσικού αερίου

Πού θα φτάσουν οι τιμές του φυσικού αερίου
Πέμπτη, 18/08/2022 - 07:55

Ποιοι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η επικείμενη ενεργειακή κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει λάβει όλο και μεγαλύτερη έκταση. Αν και το θέμα αυτό δεν αποτελεί είδηση για όσους ασχολούνται τακτικά με τις αγορές ενέργειας, ο διαφαινόμενος αντίκτυπος στους οικιακούς λογαριασμούς κοινής ωφέλειας λαμβάνει σταθερά μεγαλύτερη κάλυψη από τον Τύπο.

Τον Απρίλιο του 2022, η ρυθμιστική αρχή Ofgem αύξησε το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 54% από 1.277 λίρες ετησίως σε 1.971 λίρες ετησίως, με βάση την τυπική χρήση. Τον Μάιο, η Ofgem δήλωσε ότι η τιμή αυτή θα αυξηθεί εκ νέου έως και 2.800 λίρες ετησίως τον Οκτώβριο, ωστόσο, αναμένεται ευρέως ότι η πραγματική αύξηση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Η αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών έρχεται σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης του κόστους του Φυσικού Αερίου κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Το ράλι των τιμών κατά τη διάρκεια του Χειμώνα και το μεγάλο σοκ των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξεχωρίζουν αμέσως, αν και η πιο πρόσφατη αύξηση είναι η πιο ανησυχητική για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Η τιμή έχει εκτοξευθεί από 47,99 €/MWH στις 16 Αυγούστου 2021 για να ανέλθει τώρα στα 220,11 €/MWH.

Ποιοι είναι όμως μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την άνοδο, η οποία οδήγησε στην κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Φυσικό αέριο και γεωπολιτική

Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε ιστορία που σχετίζεται με τις αγορές εμπορευμάτων φέτος, υπάρχει ένας ελέφαντας με ρωσικό σχήμα στο δωμάτιο. Ως μπλοκ, περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προμηθεύονταν από τη Ρωσία πριν από το 2022, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας. Από τότε που επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα μπόρεσε να χρησιμοποιήσει αυτή την ενεργειακή εξάρτηση για να ασκήσει πίεση στους γεωπολιτικούς της αντιπάλους.

Μετά την αναστολή του έργου του αγωγού Nord Stream 2 τον Φεβρουάριο λόγω της αρχικής συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, η Γερμανία παρέμεινε να εξυπηρετείται με ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ήταν αργές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και πρόσφατα έπεσαν στο 20% της δυναμικότητας - η Ρωσία επικαλέστηκε ελαττωματική υποδομή στροβίλων ως αιτία για τη μείωση των ροών φυσικού αερίου.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, η Ρωσία αύξησε τις ροές φυσικού αερίου προς τον πολιτικό της σύμμαχο, την Ουγγαρία. Για το θέμα αυτό, ο Guardian ανέφερε ότι «μέχρι το τέλος Αυγούστου, η Gazprom θα προμηθεύει την Ουγγαρία με επιπλέον 2,6 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα». Η προθυμία των ευρωπαϊκών κρατών να συνεχίσουν τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα δοκιμαστεί σίγουρα αν συνεχιστεί αυτό το μοτίβο διανομής φυσικού αερίου.

Καυτό καλοκαίρι, κρύος χειμώνας

Μεγάλο μέρος του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης φυσικού αερίου περιστράφηκε γύρω από τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενόψει του χειμώνα. Για παράδειγμα, οι χώρες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου κατά 85% έως τον Νοέμβριο, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο χειμώνας είναι, φυσικά, κρίσιμος, καθώς συνήθως αποτελεί την περίοδο της μέγιστης εποχικής ζήτησης, με το φυσικό αέριο να χρησιμοποιείται για θέρμανση και φωτισμό.

Ωστόσο, το καλοκαίρι έχει ανοίξει μια τρύπα σε αυτά τα σχέδια. Πολλά έθνη σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν βιώσει καύσωνες που έχουν σπάσει ρεκόρ, οι οποίοι με τη σειρά τους οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης για κλιματισμό, ο οποίος τείνει να τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο. Επομένως, τη στιγμή που η Ευρώπη έπρεπε να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωσή της προκειμένου να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα αποθέματα, υπήρξε στην πραγματικότητα μια ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση για φυσικό αέριο, η οποία επιβράδυνε τη δημιουργία αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Έλλειψη εναλλακτικών λύσεων;

Μια πτυχή του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της παρούσας κρίσης είναι η έλλειψη εναλλακτικών πηγών από τη στιγμή που το ρωσικό φυσικό αέριο βγήκε από το προσκήνιο. Τις τελευταίες εβδομάδες, για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τον ενεργειακό κολοσσό Centrica για την αναβίωση του υπεράκτιου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου Rough, που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα. Το Rough έκλεισε το 2017, καθώς δεν κρίθηκε επαρκώς απαραίτητο για να δικαιολογήσει την απαιτούμενη επένδυση, μια απόφαση εμβληματική της έλλειψης πρόβλεψης για μια ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλού, η Γερμανία έκλεισε 3 από τις 6 λειτουργικές πυρηνικές εγκαταστάσεις της στο τέλος του 2021. Οι τελευταίες 3 επρόκειτο να κλείσουν φέτος, αλλά, λόγω της κρίσης, η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αλλάξει αυτή την πολιτική.

Ωστόσο, ακόμη και οι χώρες που έχουν υποστηρίξει την πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλείς το 2022. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, η Γαλλία αντλεί περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια, αλλά τα εργοστάσια αυτά έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την ευρωπαϊκή ξηρασία. Τα νερά ψύξης που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια συνήθως διοχετεύονται σε ποτάμια, αλλά ο καύσωνας ήταν τόσο έντονος που τα ποτάμια ήταν πολύ ζεστά για τη διαδικασία αυτή.

Άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας έχουν επίσης καθυστερήσει. Οι ξηρασίες σε όλη την Ευρώπη έχουν επίσης οδηγήσει σε αποτυχία των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ενώ ακόμη και οι ηλιακοί συλλέκτες γίνονται λιγότερο αποδοτικοί σε ακραία ζέστη. Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος της σημερινής ενεργειακής κρίσης μπορεί να είναι να αναγκάσει τις χώρες να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της ενεργειακής τους ασφάλειας μέσω επενδύσεων σε υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός των συνόρων τους, αλλά ένας τέτοιος σχεδιασμός γίνεται σε καιρό ειρήνης, όχι πολέμου. Η μάχη για την τροφοδοσία των σπιτιών εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη θα ενταθεί.

Η πρόβλεψη της ChAI για τις τιμές κατά τους επόμενους 12 μήνες δεν αποτελεί ανακουφιστικό ανάγνωσμα. Η μέση μηνιαία πρόβλεψη των τιμών, δείχνει ότι οι τιμές μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται από τα ήδη υψηλά επίπεδα-ρεκόρ τους. Οι βαριές βιομηχανίες, οι οποίες έχουν ήδη καταναλώσει τα περιθώρια κέρδους τους από την αύξηση του κόστους παραγωγής, θα είναι πιθανότατα οι πρώτες που θα υποστούν το κύριο βάρος αυτού σε σχέση με τυχόν επιβεβλημένες διακοπές ρεύματος. Για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη, θα χρειαστεί αποφασιστική κυβερνητική δράση για να μετριαστεί η αναπόφευκτη ζημιά που θα επιφέρει το κόστος της ενέργειας τους επόμενους 18 μήνες. Για το λόγο αυτό, η αύξηση της πρόσφατης προσοχής που δόθηκε στο θέμα αυτό από τα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ αναγκαία- ο χρόνος θα δείξει αν οι υπεύθυνοι έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν το θέμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18/08/2022 - 08:05