Ο Στόλτενμπεργκ ζητεί επείγουσα επιθεώρηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Στόλτενμπεργκ ζητεί επείγουσα επιθεώρηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Unsplash
Τετάρτη, 17/08/2022 - 19:46

Επείγουσα επιθεώρηση του επιθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον τόπο όπου βρίσκεται ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός Ζαπορίζια στην Ουκρανία ζητεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είναι επείγουσα ανάγκη να επιτραπεί μια επιθεώρηση του IAEA και να εξασφαλιστεί η αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων» από το σημείο, είπε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο ρωσικός έλεγχος της Ζαπορίζια «θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό της Ουκρανίας, των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διεθνή κοινότητα», επέμεινε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τα πλήγματα που έθεσαν πρόσφατα στο στόχαστρο τον σταθμό, προκαλώντας φόβους για πυρηνική καταστροφή, είχαν ως αποτέλεσμα να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο γενικός γραμματέας του IAEA Ραφαέλ Γκρόσι τάχθηκε υπέρ μιας αποστολής στο σημείο «χωρίς καθυστέρηση» προκειμένου να επιθεωρηθούν οι εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία κατηγόρησε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ ότι εμπόδισαν την αποστολή του IAEA. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, εναντιώθηκε σ' αυτήν θεωρώντας πως θα νομιμοποιούσε τη ρωσική κατοχή των εγκαταστάσεων στα μάτια τις διεθνούς κοινότητας.