Κ. Σκρέκας στο Economist: Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου και «πράσινης» ενέργειας

Κ. Σκρέκας στο Economist: Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός κόμβος φυσικού αερίου και «πράσινης» ενέργειας
Τετάρτη, 06/07/2022 - 11:22

Το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδας για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που λειτουργούν αλλά και τις νέες που σχεδιάζονται, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο του Economist o Κώστας Σκρέκας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην σημασία του αγωγού φυσικού αερίου East Med, τα προγράμματα αναβάθμισης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Ιταλία αλλά και την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο, ενώ επεσήμανε ότι ήδη ο σταθμός της Ρεβυθούσας καλύπτει καθημερινά έως και το 80 % της ζήτησης στη Βουλγαρία.

Αναφερόμενος στον IGB ο Υπουργός ΠΕΝ τόνισε πως ο νέος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας θα έχει μεταφορική ικανότητα 3 δισεκ. Κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5 δισεκ.

Ο κ. Σκρέκας περιέγραψε το σχέδιο για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, που περιλαμβάνει αξιοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής, λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ, καθώς και την επέκταση της δυναμικότητας του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα με τη νέα πλωτή δεξαμενή που θα τεθεί σε λειτουργία ως το τέλος του μήνα. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας σε συνδυασμό με το υπό κατασκευή FSRU στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει την ικανότητα της χώρας σε αεριοποίηση αερίου στα 15 bcm ετησίως, γεγονός που επιτρέπει τόσο την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας όσο και την προώθηση ποσοτήτων προς τις γειτονικές αγορές.

Τέλος, ο κ. Σκρέκας ανέφερε, ότι σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν το μικρότερο κίνδυνο σε περίπτωση διακοπής εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο.