Κων. Καραγιαννάκος: Τέλος Ιουλίου ξεκινά ο IGB την εμπορική του λειτουργία

Κων. Καραγιαννάκος: Τέλος Ιουλίου ξεκινά ο IGB την εμπορική του λειτουργία
Τετάρτη, 06/07/2022 - 12:47

Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του Economist, ο εκτελεστικός διευθυντής του IGB Κων/νος Καραγιαννάκος τόνισε ότι ο αγωγός είναι ήδη γεμάτος με φυσικό αέριο και μόλις ολοκληρωθεί η αδειοδότησή του θα ξεκινήσει να παραδίδει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία.

Η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού λίγο πριν το δύσκολο χειμώνα που έρχεται για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, δημιουργεί έναν νέο διάδρομο φυσικού αερίου από νότο προς βορρά και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καραγιαννάκος: «αέριο που διοχετεύεται από το ελληνικό σύστημα φθάνει μέχρι τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ενώ ο IGB και η έναρξη λειτουργίας του νέου πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη το 2023 θα αυξήσουν περαιτέρω τις δυνατότητες εξαγωγών».

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Καραγιαννάκο, ο αγωγός είναι γεμάτος αέριο και πραγματοποιούνται οι τελευταίες δοκιμές για την κανονική λειτουργία. Εκκρεμεί η αδειοδοτική διαδικασία που είναι ζήτημα ημερών να ολοκληρωθεί και άμεσα να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία έχει διακοπεί με αποτέλεσμα, σήμερα, η γείτονα χώρα να καλύπτει τις ανάγκες της, όσο αυτό είναι δυνατό, με εισαγωγές αερίου από την Ελλάδα.