Στην Κομοτηνή στις 8 Ιουλίου Μητσοτάκης και Πέτκοφ για την έναρξη λειτουργίας του IGB

Στην Κομοτηνή στις 8 Ιουλίου Μητσοτάκης και Πέτκοφ για την έναρξη λειτουργίας του IGB
Τετάρτη, 06/07/2022 - 10:09

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο απόφασης των Ρυθμιστών Ελλάδας και Βουλγαρίας. Εκδόθηκε από ΡΑΕ και EWRC και η πιστοποίηση της κοινοπραξίας.

Ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορική λειτουργία του βρίσκεται ο αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πιστοποίηση της κοινοπραξίας από τις Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας, θα συναντηθούν στην Κομοτηνή στις 8 Ιουλίου, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού.

Το κοινό μήνυμα Μητσοτάκη-Πέτκοφ είναι πως η Ευρώπη με το έργο αυτό σηματοδοτεί τη συνέχιση των προσπαθειών της για την απεξάρτηση από το αέριο της Gazprom, αφού ο IGB θα αποτελέσει μία εναλλακτική όδευση αερίου προς τη Βουλγαρία μέσω αρχικά του αγωγού TAP και από τις αρχές του Φθινοπώρου μέσω του ΕΣΦΑ. Από το 2023 και μετά θα αποτελέσει την πηγή εισαγωγής ποσοτήτων LNG από τα FSRU στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους, ενώ οι ποσότητες του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα φτάνουν μέσω διασυνδετήριων αγωγών σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπορική λειτουργία του IGB αναμένεται τον Αύγουστο, μιας και εκκρεμούν διοικητικές πράξεις που αφορούν στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του αγωγού καθώς και της δομής της λειτουργίας της ICGB AD προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της.