Χρ. Δήμας: Το SUPERLABS στοχεύει και στον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημών

Χρ. Δήμας: Το SUPERLABS στοχεύει και στον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημών
Δευτέρα, 01/05/2023 - 08:22

Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό εργαστήριο με παγκόσμιο αποτύπωμα στην προώθηση μεθόδων ψηφιακών διεργασιών, στο οποίο οικοδομούνται υποδομές προηγμένων ψηφιακών κατασκευών και μετρολογίας.

Αυτόνομα ρομποτικά συστήματα για την επιτάχυνση της επιστημονικής έρευνας μέσα από οριζόντιες δράσεις στους κλάδους της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και της βιοτεχνολογίας θα αναπτυχθούν στο SUPERLABS, το Εργαστήριο της Αυτόνομης Επιστήμης των Υλικών που υλοποιείται με τη συνεργασία του ΜΙΤ με τον Δημόκριτο.

Η χρηματοδότηση του έργου «SUPERLABS», υλοποιείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) με συνολικό προϋπολογισμό 6,4 εκατ. ευρώ και σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη φάση εκταμίευσης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας σχολίασε στο iEnergeia: «Η δημιουργία του εργαστηρίου θα συμβάλλει ενεργά στην εξωστρέφεια του μοντέλου μεταποίησης υψηλής προστιθέμενης αξίας Στόχος μας είναι οι νέοι να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία και κίνητρα προκειμένου να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παράλληλα να επιτύχουμε τον επαναπατρισμό των επιστημόνων της διασποράς με περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας και προσελκύοντας διεθνή επενδυτικά κεφάλαια».

Υπενθυμίζεται ότι το SUPERLABS, Το Εργαστήριο της Αυτόνομης Επιστήμης των Υλικών, υλοποιείται σε συνεργασία με το Center for Bits and Atoms (CBA) του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (Massachusetts Instituteof Technology) (MIT) και το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»για την διεξαγωγή μεταφραστικής έρευνας σε τεχνολογίες βιώσιμων υλικών.

Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό εργαστήριο με παγκόσμιο αποτύπωμα στην προώθηση μεθόδων ψηφιακών διεργασιών, στο οποίο οικοδομούνται υποδομές προηγμένων ψηφιακών κατασκευών και μετρολογίας. Αυτές είναι προσβάσιμες στο ερευνητικό οικοσύστημα της χώρας αποδίδοντας σημαντικό αποτύπωμα στον αυτοματισμό για την κατασκευή επιστημονικών οργάνων και την ανάπτυξη φυσικών προϊόντων.

Η λειτουργία του εργαστηρίου προσβλέπει στην κάλυψη της ανάγκης προσαρμογής του ελληνικού κλάδου της μεταποίησης στις τεχνολογικές εξελίξεις παγκοσμίως, καθιστώντας ανταγωνιστικότερο τον συγκεκριμένο κλάδο. Επίσης αναμένεται να αναπτυχθούν αυτόνομα ρομποτικά συστήματα για την επιτάχυνση της επιστημονικής έρευνας μέσα από οριζόντιες δράσεις στους κλάδους της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και της βιοτεχνολογίας. Έτσι, όπως σημειώνει ο υφυπουργός, δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες ερευνητές να διεξάγουν εφαρμοσμένη έρευνα αξιοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό που μέχρι πρότινος δεν υπήρχε στην Ελλάδα.

Ο υφυπουργός προσθέτει ότι, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση επιτυγχάνεται η μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας από το ΜΙΤ CBA στην Ελλάδα, μεταφορά τεχνολογίας και η προώθηση προγραμμάτων προβολής για τη διεύρυνση και ενίσχυση του ευρύτερου κοινωνικού αντίκτυπου αυτής της εργασίας.

Σημειώνεται ότι, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα CBA του ΜΙΤ δραστηριοποιείται στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως στον τομέα της προηγμένης μεταποίησης (AdvancedManufacturing) και συγκεκριμένα στην ψηφιακή κατασκευή (Digital Fabrication). Πραγματοποιεί δηλαδή την εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας μέσα από την ενσωμάτωση όλων των φάσεων της αλυσίδας αξίας, από τον σχεδιασμό και την προτυποποίηση μέχρι την στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.