Σκρέκας: Ξεκινά το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Σκρέκας: Ξεκινά το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη
Eurokinissi
Παρασκευή, 28/04/2023 - 17:56

Ανακοινώσεις σχετικά με το νέο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Την ερχόμενη Τρίτη κάνει πρεμιέρα το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» και για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας και σημείωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που ενισχύει την ενεργειακή δημοκρατία και θα ωφελήσει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, εστίασε και στο πρόγραμμα για τα συστήματα αποθήκευσης με μπαταρία, που θα τρέξουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2023, για έργα 1 γιγαβάτ.

Ειδικότερα για το ζήτημα της αποθήκευσης, επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως νικέλιο και κοβάλτιο. Τέτοιο ρόλο πρόκειται να παίξει και η ΛΑΡΚΟ, υπό το καθεστώς του νέου επενδυτή, ώστε η παραγωγή νικελίου να αξιοποιηθεί για μπαταρίες λιθίου. Η κατεύθυνση αυτή ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, θα πρέπει, όπως είπε, να υιοθετηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συνολικά, ο Υπουργός αανφέρθηκε στην στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, η οποία, όπως είπε, επικεντρώθηκε σε 3 άξονες:

1. Στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σημειώνοντας την αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας, με την νέα πλωτή δεξαμενή, αλλά και την αποθήκευση σε Βουλγαρία και Ιταλία.

2. Στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου

3. Στη στήριξη των καταναλωτών, με τις κρατικές επιδοτήσεις

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, το διάστημα αυτό δόθηκαν σχεδόν 9 δισ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών, από τα οποία μόνο το 25% προήλθε από τον προϋπολογισμό, ενώ το 75% προήλθε από τον μηχανισμό υπερεσόδων και από τους πλειστηριασμούς ρύπων.

Όσον αφορά την μακροπρόθεσμη στρατηγική της χώρας, επεσήμανε τον στόχο μείωσης της εξάρτησης από ορυκτά και την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. «Έχουμε αυξήσει περίπου 10 φορές την συμμετοχή των ΑΠΕ», τόνισε ο Υπουργός, παρουσιάζοντας τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί. Υπενθύμισε έτσι ότι, το 2022 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ έφτασε περίπου τα 20 γιγαβάτ, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Συμπλήρωσε, ότι στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αλλά και η σταθεροποίηση των τιμών, καθώς οι ΑΠΕ προσφέρουν σχεδόν 2-3 φορές φθηνότερες τιμές από λιγνίτη.

Για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας επεσήμανε ότι, «δεν είναι εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα», παρουσιάζοντας τον ρόλο των διασυνδέσεων που σχεδιάζει η χώρα, τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού, όσο και στην σταθεροποίηση των τιμών. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον αγωγό IGB, τονίζοντας πως σχεδόν το 75% των αναγκών της Βουλγαρίας σε αέριο προήλθε πέρσι από της Ελλάδα. Επίσης, στις σχεδιαζόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Αίγυπτο και Ισραήλ, όπου θα δώσουν τη δυνατότητα εξαγωγής ενέργειας στη Νότια Ευρώπη.