Πέρκα: To ΥΠΕΝ «μπλοκάρει» ώριμες επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ

Πέρκα: To ΥΠΕΝ «μπλοκάρει» ώριμες επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ
Unsplash
Παρασκευή, 07/10/2022 - 16:49

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος προτεραιότητας σύνδεσης στο δίκτυο για έργα ΑΠΕ κατέθεσε η βουλευτής Φλώρινας και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα.

Η Πέτη Πέρκα και οι συνυπογράφοντες βουλευτές επισημαίνουν ότι η κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας για την χορήγηση οριστικών προφορών σύνδεσης (ΟΠΣ) για έργα ΑΠΕ πλήττει άμεσα την πλειοψηφία των παραγωγών ενέργειας φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, των οποίων τα έργα αναμένονταν να διασυνδεθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και έμμεσα πλήττει το σύνολο των πολιτών, αφού δε συνάδει με την ενεργειακή δημοκρατία και τη διασπορά της παραγωγής ενέργειας σε όσο το δυνατόν περισσότερους και άρα οδηγεί σε στρέβλωση της αγοράς και υψηλότερες τιμές.

Η αρχή της χρονικής προτεραιότητας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην αξιοποίηση του ηλεκτρικού χώρου, και η κατάργησή της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ, η οποία είχε προτείνει έναν διαφορετικό διαφανή τρόπο, τελικά αποσκοπεί στο να δοθεί η προτεραιότητα αποκλειστικά και μόνο σε συγκεκριμένους επενδυτές, με φωτογραφικές ρυθμίσεις, και να μπλοκάρει’ ώριμες επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ.

Με την απόφαση του ΥΠΕΝ καταπατούνται οι αρχές της ισότητας, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικούμενου, της διαφάνειας και του δικαίου ανταγωνισμού και το μόνο που θα πετύχει η κυβέρνηση είναι πλήθος αιτήσεων ακύρωσης. Δεν μπορεί να τίθενται ανομοιογενώς εντελώς αυθαίρετοι όροι που να αφορούν ορισμένες ομάδες μόνο.

Με το που εκδόθηκε η σχετική απόφαση, η αγορά των ΑΠΕ βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση και είναι προφανές πλέον ότι πολλές από τις εταιρίες του χώρου δεν θα αντέξουν στις νέες συνθήκες, άρα τίθεται σαφώς θέμα βιωσιμότητας τους και ενδεχομένως είτε θα κλείσουν είτε θα προβούν σε μεγάλο αριθμό απολύσεων.

Με την νέα απόφαση δίνονται περίπου 13 GW σε πολύ περιορισμένο αριθμό επενδυτών, όπως θα φανεί αργά η γρήγορα από την λίστα του ΑΔΜΗΕ που θα δημοσιευθεί. Δεν θα μείνει τίποτα για τις επενδύσεις που έχουν σειρά με βάση την ημερομηνία ωρίμανσης των έργων ούτε για τα μικρά και μεσαία έργα που θα ενίσχυαν και τον ενεργειακό πλουραλισμό και την ενεργειακή δημοκρατία.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας των δικτύων στην Ελλάδα, και εν μέσω απολιγνιτοποίησης και ενεργειακής κρίσης, η χορήγηση ΟΠΣ στους φορείς των έργων ΑΠΕ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις για την διείσδυση των ΑΠΕ. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προέβη στην αύξηση του ηλεκτρικού χώρου με την κατασκευή/αναβάθμιση νέων δικτύων, αλλά δημιούργησε και νέα προβλήματα αλλάζοντας τον όρο της χρονικής προτεραιότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω η Πέτη Πέρκα και οι συνυπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταλήγουν σε 9 καίριες ερωτήσεις προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας που καλείται εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών να απαντήσει.