Αναπτυξιακός νόμος: Προτεραιότητα σε επενδύσεις με περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Αναπτυξιακός νόμος: Προτεραιότητα σε επενδύσεις με περιβαλλοντικό αποτύπωμα
Πέμπτη, 28/12/2023 - 07:19

Προτεραιότητα σε επενδύσεις με περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς οι σχετικές επενδυτικές προτάσεις θα λαμβάνουν πρόσθετα μόρια.

Σε συνέχεια των τροποποιήσεων που έχουν γίνει στον αναπτυξιακό νόμο προκειμένου να ενισχύονται από αυτόν επενδύσεις που πετυχαίνουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας ή μείωση των εκπομπών άνθρακα η κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει και ένα νέο σύστημα μοριοδότησης που θα είναι πολύ ευνοϊκό για τις πράσινες επενδύσεις.
Στόχος είναι το εν λόγω σύστημα να εκκινήσει το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι του 2024.

Αυτή τη στιγμή η αξιολόγηση των προτάσεων του αναπτυξιακού συμβαίνει με έναν συγκριτικό τρόπο και ιεραρχούνται οι προτάσεις ανάλογα, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα να καλυφθούν όλα τα επενδυτικά σχέδια. Οι πράσινες επενδύσεις πλέον θα λαμβάνουν την αντίστοιχη μοριοδότηση στις αιτήσεις και το αντίστοιχο σύστημα, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν μια προτεραιοποίηση.

Το νέο σύστημα θα ευνοήσει όσους επενδύουν σε συστήματα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Ενδεικτικά το νέο σύστημα θα ευνοήσει όσους επενδύουν σε συστήματα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς λόγω της αυξημένης μοριοδότησης θα επιδοτηθούν περισσότεροι σε σχέση με σήμερα.

Οι δαπάνες στις περιπτώσεις αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή και παραγωγής θερμότητας ενισχύονται μέχρι ποσοστού 20% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους περιφερειακών ενισχύσεων. Ο αναπτυξιακός νόμος επιδοτεί επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ, οι οποίες γίνονται μέσω μικρών, μεσαίων ή μεγαλύτερων συλλογικών σχημάτων.

Βέβαια όσο ευνοϊκός και εάν είναι ο αναπτυξιακός το ζητούμενο και σε αυτή την περίπτωση είναι να βρεθούν διαθέσιμα δίκτυα για να κουμπώσουν οι εν λόγω επενδύσεις, καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας είναι κορεσμένα.

Σε κάθε περίπτωση η νέα μοριοδότηση θα «αδικήσει» και επενδυτικά σχέδια που θα είχαν κανονικά προτεραιότητα, λόγω του χρόνου υποβολής του σχετικού φακέλου της πρότασης.