Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα της ΡΑΑΕΥ για τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα της ΡΑΑΕΥ για τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Τρίτη, 30/04/2024 - 08:14

Η εφαρμογή περιέχει τη δυνατότητα να συγκρίνει ο χρήστης τις τιμές χρέωσης για φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος μέσα από ένα απλό και εύχρηστο αρχικό σύστημα.

Στη διάθεσή τους έχουν από χθες οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων την πιλοτική ψηφιακή εφαρμογή chargingcost.gr της ΡΑΑΕΥ προκειμένου να βρίσκουν όχι μόνο όλα τα προσβάσιμα διαθέσιμα σημεία φόρτισης των οχημάτων τους αλλά να μπορούν και να συγκρίνουν το κόστος φόρτισης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ρυθμιστικής Αρχής περιλαμβάνει συγκεντρωτικά στοιχεία για τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης σε όλη την ελληνική επικράτεια, τα οποία είναι διασυνδεδεμένα με το Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η εφαρμογή περιέχει τη δυνατότητα να συγκρίνει ο χρήστης τις τιμές χρέωσης για φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος μέσα από ένα απλό και εύχρηστο αρχικό σύστημα.

Παράλληλα η εφαρμογή εξειδικεύει την αναζήτηση της βέλτιστης τιμής με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά φόρτισης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου του κάθε καταναλωτή

Ο χρήστης της εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει εύκολα τις τιμές χρέωσης που προσφέρουν όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών φόρτισης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και, ταυτόχρονα, να αναζητήσει την καλύτερη τιμή με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά φόρτισης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου του. Η δοκιμαστική λειτουργία της εφαρμογής chargingcost.gr περιλαμβάνει:

Φίλτρα αναζήτησης με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της φόρτισης.

Αναζήτηση με βάση γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σύγκριση αποτελεσμάτων με την βασική τιμή χρέωσης euro/kWh φόρτισης.

Αποτύπωση στο χάρτη των σταθμών που καλύπτουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος του καταναλωτή ώστε να αποφεύγεται η ανακατεύθυνση σε σημεία που δεν δύναται να χρησιμοποιήσει.

Λειτουργία Διαδρομής (εκκίνηση-προορισμός με χαμηλότερες τιμές στα συμβατά σημεία φόρτισης)

Η διαδικασία

Η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη τουλάχιστον στην πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας.

Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στο chargingcost.gr και ως αρχικό βήμα ενεργοποιεί την τοποθεσία επιτρέποντας στην εφαρμογή να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αναζήτηση σημείων φόρτισης. Ως επόμενο βήμα επιλέγει τη σύγκριση τιμών έχοντας μια σειρά δυνατοτότητων. Από το να επιλέξει ποιον πάροχο επιθυμεί και με ποια σειρά θέλει να εμφανίζονται τα αποτελέσματα (χιλιομετρική απόσταση ή τιμή χρέωσης) μέχρι τι τύπο ρεύματος χρησιμοποιεί και ακόμη αν το σημείο φόρτισης είναι διαθέσιμο.

Με την πλήρη έκδοση της εφαρμογής τον Ιούνο οι δυνατότητες της πλατφόρμας οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων θα έχουν επιπλέον δυνατότητες με μεγαλύτερη πρόσβαση σε εξατομικευμένη παροχή πληροφοριών όπως την καταχώριση του μοντέλου των αυτοκίνητων τους ώστε να προσαρμοστεί η εφαρμογή σε αυτά και επομένως όλες οι αναζητήσεις και συγκρίσεις τιμών και σταθμών, γίνεται επί τει βάση των συγκεκριμένων τεχνικών χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου. Καθ' αυτόν τον τρόπο βελτιστοποιείται η εμπειρία του καταναλωτή, αποφεύγονται οι διαδρομές σε λάθος φορτιστές και βελτιστοποιείται η αξιοποίηση του δικτύου.

Επιπλέον η εφαρμογή θα μετατρέπει τους διαφορετικούς τρόπους χρέωσης σε ένα κοινό σημείο σύγκρισης. Είτε η χρέωση γίνεται σε €/kWh είτε σε €/λεπτό, η σύγκριση προσαρμόζει όλα τα αποτελέσματα σε €/kWh. Αν η χρέωση είναι κλιμακωτή, η εφαρμογή υπολογίζει με βάση το συνολικό ύψος αγοράς που δηλώνει ο καταναλωτής. Αν υπάρχει πάγια χρέωση, αυτή κατανέμεται στο σύνολο της φόρτισης. Τα αποτελέσματα της σύγκρισης κατατάσσουν τους σταθμούς με βάση τη χαμηλότερη μέση συνολική χρέωση. Στη λίστα φαίνεται επίσης η ενδεικτική απόσταση από το σημείο που βρίσκεται ο χρήστης (εφόσον έχει επιλέξει να ενεργοποιήσει την τοποθεσία του).

Σε ό,τι αφορά τον χάρτη εντοπισμού βέλτιστων τιμών φόρτισης θα εμφανίζονται μόνο σταθμοί που περιέχονται στην κατάταξη που προέκυψε από το εργαλείο σύγκρισης. Ο χάρτης θα δείχνει μόνο τα σημεία που καλύπτουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος του καταναλωτή, ώστε να μην μπερδεύεται με πλήθος άλλης πληροφορίας που δεν τον αφορά.Οι καταναλωτές θα έχουν ανά πάσα στιγμή και την επιλογή να δουν τον χάρτη και χωρίς φίλτρα εάν θέλουν να έχουν μια γενική εικόνα της εξέλιξης του δικτύου φόρτισης στην χώρα.

Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να φιλτράρουν και ανά δίκτυο Παρόχου, ώστε αν επιθυμούν να έχουν και μια συνολική εικόνα για την έκταση του κάθε δικτύου. Σημειώνεται ότι η εφαρμογή αποτυπώνει τη θέση κάθε Σταθμού Φόρτισης στον χάρτη και παρέχει σειρά τυποποιημένων πληροφοριών για τα χαρακτηριστικά του.

Τέλος, η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να θέσουν μια συγκεκριμένη διαδρομή (αφετηρία-προορισμός). Η διαδρομή οπτικοποιείται στον χάρτη, διευκολύνοντας τον εντοπισμό σταθμών που πληρούν τα κριτήρια αναζήτησης. Οι σταθμοί που φαίνονται στον χάρτη είναι μόνο αυτοί που πληρούν τα χαρακτηριστικά φόρτισης του συγκεκριμένου οχήματος και τις συγκεκριμένες προτιμήσεις που έθεσε ο καταναλωτής. Έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να προγραμματίζουν αποτελεσματικά το ταξίδι τους βελτιστοποιώντας τη χρήση των δικτύων φόρτισης της χώρας.