Το σχέδιο της Namco για το πρώτο αμιγώς ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Το σχέδιο της Namco για το πρώτο αμιγώς ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Παρασκευή, 04/11/2022 - 06:46

Στόχος η παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Θεσσαλονίκη από μια λοιπόν εταιρία που έχει ήδη παρελθόν στην παραγωγή οχημάτων.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο της Namco για την κατασκευή του πρώτου αμιγώς ελληνικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα παράγεται στη Θεσσαλονίκη «θα χαραχτεί όταν βρεθεί λύση στην χρηματοδότηση του όλου σχεδίου. Τα χρήματα της Επιτροπής φυσικά δεν αρκούν για κάτι τέτοιο... αλλά δεν παύει να προσελκύουν το ενδιαφέρον» δηλώνει στο iEnergeia ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας.

Η συνεργασία του κ. Μάρδα με την εταιρεία αφορά στο κομμάτι της χρηματοδότησης. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Υπάρχουν πολλές πηγές εύρεσης χρημάτων. Αρχικά, θα αποκλείσουμε όσες δεν μας εξυπηρετούν ή δεν είμαστε επιλέξιμοι ή δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτές. Πλην της Επιτροπής και των άμεσων χρηματοδοτήσεων της, το δεύτερο και κυριότερο βήμα είναι οι δυνατότητες εύρεσης χρημάτων από το Εθνικό σκέλος (ΕΣΠΑ κ.λπ), όπως και από τη διεθνή αγορά. Αυτό καταλαβαίνετε απαιτεί μια προσεκτική και συστηματική προετοιμασία, η οποία θα μας δείξει από την πλευρά της και τις δυνατότητες χρηματοδότησης του όλου σχεδίου. Βέβαια, αν και η NAMCO είναι μια υπαρκτή εταιρία με τις εγκαταστάσεις της, τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και το παρελθόν της, τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και ότι σχετικό, δεν λύνονται όμως μόνο με τα όσα έχει σήμερα στα χέρια της. Απομένει να προχωρήσουμε ακολουθώντας τους υφιστάμενους κανόνες και πρακτικές, ενώ πορευόμενοι θα δούμε τι άλλα εμπόδια θα συναντήσουμε... Οπότε περπατάμε προσεκτικά αποφεύγοντας ότι λάθη αφορούν εμάς και ξεπερνώντας κάθε περιορισμό που οφείλεται στο εξωτερικό μας περιβάλλον... Αυτή η προσπάθεια είναι και η γοητεία του όλου σχεδίου!».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μάρδας γνωστοποίησε ο ίδιος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ξεκίνησε συνεργασία με την εταιρεία Namco «που παρήγαγε σε παλαιότερα χρόνια το θρυλικό Pony. Στόχος: η παραγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Θεσσαλονίκη...από μια λοιπόν εταιρία που έχει ήδη παρελθόν στην παραγωγή οχημάτων. Ένα δύσκολο εγχείρημα... αλλά συναρπαστικό!».

Σημειώνεται ότι ο κ. Μάρδας πρόσφατα βρέθηκε στις Βρυξέλλες και είχε συναντήσεις με εκπρόσωπος από Γενικές Διευθύνσεις της ΕΕ και ειδικότερα από τμήματά τους ασχολούνται με την ηλεκτροκίνηση προκειμένου να ενημερωθεί για τις δράσεις που αφορούν στο εγχείρημα.