Θα συνεχίσει το Ιράν τις εξαγωγές ενέργειας

Θα συνεχίσει το Ιράν τις εξαγωγές ενέργειας
Τετάρτη, 17/04/2024 - 06:16

Το Ιράν θα απαντήσει σε κάθε ενέργεια που στοχεύει τα συμφέροντά του, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, σύμφωνα με το ISNA, μία ημέρα μετά την υπόσχεση του Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση της Τεχεράνης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εν αναμονή της αντίδρασης του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση, οι αγορές ανησυχούν για την ομαλή διακίνηση από τα στενά του Ορμούζ αλλά και την τιμή του πετρελαίου καθώς το Brent έπιασε και πάλι τα 90 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Morteza Shah Mirzaei, προσπάθησε να ηρεμήσει τις ανησυχίες των αγορών κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μόσχα μέσω βίντεο την Τρίτη (16/4).

Όπως σημείωσε το Ιράν εργάζεται για να διασφαλίσει τη συνέχιση των εξαγωγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες και τα μέρη θα πρέπει να τηρήσουν τις αρχές της «μη ζημίας» των παραγωγών ενέργειας για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

Οι ανησυχίες σχετικά με την αντίδραση του Ιράν στην επίθεση εναντίον του κτιρίου της πρεσβείας του στη Δαμασκό οδήγησαν το αργό τύπου Brent στα 92,18 δολάρια την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Το Ιράν παράγει περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως και είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο αύξησε τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην αγορά πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, ωθώντας ορισμένους τράπεζες να αυξάνουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές.

Η Citi αύξησε τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για το πετρέλαιο στα 88 δολάρια από 80 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα, λόγω των αυξήσεων των τιμών λόγω των ασφαλίστρων κινδύνου.

Μια ολοκληρωμένη σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι τυχόν αποκλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη πτώση των τιμών σε ένα εύρος λίγο κάτω από τα 80 έως λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως οι δηλώσεις των Ιρανών αξιωματούχων είναι ξεκάθαρες ότι η Τεχεράνη δεν επιθυμεί κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζουν τις διπλωματικές επαφές τους.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, όπου ο Ιρανός ηγέτης είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι το Ιράν δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και ότι η απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ ήταν περιορισμένη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές στη Μέση Ανατολή θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, με τους δυο ηγέτες να τονίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη δημιουργία συνθηκών για διπλωματική διευθέτηση. Επίσης υπογράμμισαν ότι η αιτία των γεγονότων στη Μέση Ανατολή είναι η άλυτη παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση.

Εκτός από την επικοινωνία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, υπήρξε επικοινωνία του Ιράν και με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογο του Χοσεΐν Αμιρ Αμπντολαχιάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώθηκε ότι το Ιράν δήλωσε ότι είναι «πρόθυμο να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» σχετικά με τα αντίποινα στο Ισραήλ.