Ο πόλεμος των τσιπ κλιμακώνεται μεταξύ Κίνας ΗΠΑ

Ο πόλεμος των τσιπ κλιμακώνεται μεταξύ Κίνας ΗΠΑ
Τρίτη, 26/03/2024 - 10:03

Αφού οι ΗΠΑ έλαβαν διάφορα μέτρα για να εμποδίσουν τις κινεζικές εταιρείες να αποκτήσουν τόσο τα τελευταία τσιπ AI της Nvidia όσο και τον ευρωπαϊκό τιτάνα ημιαγωγών ASML να στείλει τις προηγμένες μηχανές κατασκευής τσιπ στο Πεκίνο, η Κίνα αντέδρασε εισάγοντας νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα σημαίνουν ότι τα αμερικανικά τσιπ της Intel και της AMD θα αποσυρθούν σταδιακά από τους κυβερνητικούς υπολογιστές και διακομιστές, καθώς το Πεκίνο εντείνει την εκστρατεία αντικατάστασης της ξένης τεχνολογίας με εγχώριες λύσεις, ανέφεραν οι FT.

Αυτή η κλιμάκωση στον πόλεμο των τσιπ μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων με τη μορφή αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές προμήθειες επιδιώκει επίσης να παραμερίσει το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft και το λογισμικό βάσεων δεδομένων ξένης κατασκευής υπέρ των εγχώριων επιλογών, και τρέχει παράλληλα με μια παράλληλη προσπάθεια εντοπισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη στις κρατικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τουςFT, οι τελευταίοι κανόνες αγοράς «αντιπροσωπεύουν το πιο σημαντικό βήμα της Κίνας για τη δημιουργία εγχώριων υποκατάστατων για την ξένη τεχνολογία και τις κινήσεις απόηχου στις ΗΠΑ, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών αυξάνονται».

Κατά το περασμένο έτος, η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε έναν αυξανόμενο αριθμό κινεζικών εταιρειών για λόγους εθνικής ασφάλειας, θέσπισε νομοθεσία για να ενθαρρύνει την παραγωγή περισσότερης τεχνολογίας στις ΗΠΑ και μπλόκαρε τις εξαγωγές προηγμένων τσιπ και συναφών εργαλείων στην Κίνα.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι άρχισαν να ακολουθούν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τους υπολογιστές, τους φορητούς υπολογιστές και τους διακομιστές φέτος, αφού παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών (MIIT) στις 26 Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες και τα κομματικά όργανα πάνω από το επίπεδο της πόλης να συμπεριλάβουν κριτήρια που απαιτούν «ασφαλείς και αξιόπιστους» επεξεργαστές και λειτουργικά συστήματα κατά τις αγορές.

Την ίδια ημέρα του Δεκεμβρίου, ο κρατικός οργανισμός δοκιμών, China Information Technology Security Evaluation Center, δημοσίευσε τον πρώτο του κατάλογο με «ασφαλείς και αξιόπιστους» επεξεργαστές και λειτουργικά συστήματα, όλα από κινεζικές εταιρείες.

Μεταξύ των 18 εγκεκριμένων επεξεργαστών υπήρχαν τσιπ από τη Huawei και τον κρατικά υποστηριζόμενο όμιλο Phytium. Και οι δύο βρίσκονται στη μαύρη λίστα εξαγωγών της Ουάσινγκτον.

Η ανανέωση των προμηθειών του Πεκίνου αποτελεί μέρος μιας εθνικής στρατηγικής για τεχνολογική ανεξαρτησία στον στρατιωτικό, κυβερνητικό και κρατικό τομέα, η οποία έχει γίνει γνωστή ως xinchuang ή «καινοτομία εφαρμογών πληροφορικής».

Οι κρατικές επιχειρήσεις ενημερώθηκαν ομοίως από την Επιτροπή Εποπτείας και Διαχείρισης Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων, να ολοκληρώσουν τη μετάβαση της τεχνολογίας σε εγχώριους παρόχους έως το 2027, σύμφωνα με δύο άτομα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα.

Από πέρυσι, οι κρατικοί όμιλοι έχουν αρχίσει να υποβάλλουν τριμηνιαίες εκθέσεις σχετικά με την πρόοδό τους στην ανανέωση των συστημάτων πληροφορικής τους, αν και θα επιτραπεί να παραμείνει κάποια ξένη τεχνολογία, είπαν οι άνθρωποι.

Η υφέρπουσα απαγόρευση του υλικού και του λογισμικού αμερικανικής κατασκευής σημαίνει ότι οι αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα θα υποστούν πλήγμα, ξεκινώντας από τους κυρίαρχους κατασκευαστές επεξεργαστών PC στον κόσμο, την Intel και την AMD.

Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγορά της Intel πέρυσι, παρέχοντας το 27% των 54 δισ. δολαρίων των πωλήσεών της και το 15% των 23 δισ. δολαρίων των πωλήσεων της AMD. Η Microsoft δεν αναλύει τις πωλήσεις στην Κίνα, αλλά ο πρόεδρος Μπραντ Σμιθ δήλωσε πέρυσι στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι η χώρα αυτή παρείχε το 1,5% των εσόδων της.

Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για την Intel ή την AMD να μπουν ποτέ στον κατάλογο των εγκεκριμένων επεξεργαστών. Για να αξιολογηθούν, οι εταιρείες πρέπει να υποβάλουν την πλήρη τεκμηρίωση Ε&Α και τον κώδικα των προϊόντων τους. Το κορυφαίο κριτήριο για την αξιολόγηση είναι το επίπεδο σχεδιασμού, ανάπτυξης και παραγωγής που έχει ολοκληρωθεί εντός της Κίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας δοκιμών.

Από την άλλη πλευρά, όπως οι περισσότεροι κανονισμοί στην Κίνα, έτσι και αυτός προορίζεται για να παραβιάζεται. Όπως αποκαλύπτουν οι FT μετά από συνομιλία με δύο αξιωματούχους προμηθειών σε επαρχιακό επίπεδο, παρέμενε κάποιο περιθώριο για την αγορά υπολογιστών με ξένους επεξεργαστές και Microsoft Windows.

Όμως, αργά ή γρήγορα, θα γίνει η αντικατάσταση των παλιών υπολογιστών που έχουν ξένα τσιπ και θα αντικατασταθούν με εγχώριας παραγωγής.

Οι αναλυτές της Zheshang Securities εκτιμούν ότι η Κίνα θα χρειαστεί να επενδύσει 91 δισ. δολάρια από το 2023 έως το 2027 για να αντικαταστήσει την υποδομή πληροφορικής στην κυβέρνηση, τα κομματικά όργανα και οκτώ μεγάλες βιομηχανίες.