Η πυρηνική ενέργεια είναι σημαντική για την εθνική και παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, δηλώνει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ντένκοφ

Η πυρηνική ενέργεια είναι σημαντική για την εθνική και παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια, δηλώνει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ντένκοφ
Παρασκευή, 22/03/2024 - 08:32

Η πυρηνική ενέργεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της εθνικής, περιφερειακής και παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας, δήλωσε σήμερα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ σε φόρουμ για την πυρηνική ενέργεια στις Βρυξέλλες.

Η πυρηνική ενέργεια είναι βασικό στοιχείο για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την πρόοδο προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία: προτεραιότητες που είναι βασικές και στην ενεργειακή πολιτική της Βουλγαρίας, πρόσθεσε ο Ντένκοφ, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την οποία μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στόχος του Φόρουμ για την Πυρηνική Ενέργεια είναι να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας και των τεχνολογιών ως μέσου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων για κλιματική ουδετερότητα.

Στην ομιλία του, ο Ντένκοφ υπενθύμισε ότι η Βουλγαρία έχει εμπειρία 50 ετών στην ασφαλή χρήση των πυρηνικών σταθμών και στο κλείσιμο πυρηνικών μονάδων.

«Θα συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στην πυρηνική ενέργεια ως βασικό παράγοντα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας σε όρους υψηλής τεχνολογίας, απόδοσης παραγωγής, έλλειψης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ανταγωνιστικών τιμών, υψηλού επιπέδου πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας από τη ραδιενέργεια», τόνισε. Ο Ντένκοφ έδωσε έμφαση στις επενδύσεις σε μια νέα γενιά τεχνολογιών και στη διαφοροποίηση ως ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής στρατηγικής της χώρας του. Τόνισε τη μεγάλη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και τον καίριο ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο Ντένκοφ μίλησε επίσης για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων ως κύριο παράγοντα για την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Περιέγραψε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια. Η παράνομη κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου παραβιάσεις της πυρηνικής ασφάλειας που απειλούν την Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.

«Συγχαίρουμε το επαγγελματικό και αναντικατάστατο έργο των εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ για την πρόληψη πυρηνικής καταστροφής στην Ουκρανία. Καλούμε τη Ρωσία να παραδώσει τον πλήρη έλεγχο στις ουκρανικές αρχές και να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας, στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.