ΗΠΑ: Συμφωνία Diamondback για την εξαγορά της ανταγωνίστριας Endeavor

ΗΠΑ: Συμφωνία Diamondback για την εξαγορά της ανταγωνίστριας Endeavor
Unsplash
Δευτέρα, 12/02/2024 - 18:36

Σε συμφωνία για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Τέξας, Endeavor Energy, κατέληξε η Diamondback Energy.

Η Diamondback θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω 117,3 εκατομμυρίων μετοχών και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, ανέφεραν σε δήλωση τη Δευτέρα οι δύο εταιρείες που εδρεύουν στο Μίντλαντ του Τέξας. Οι μέτοχοι της Diamondback θα κατέχουν το 60,5% της ενιαίας εταιρείας μετά το κλείσιμο της συμφωνίας και οι μέτοχοι της Endeavor θα κατέχουν το 39,5%.

Η συμφωνία είναι η τελευταία σε μια σειρά από τεράστιες συμφωνίες που μεταμορφώνουν το ενεργειακό τοπίο των ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες καθορίζουν μελλοντικές τοποθεσίες γεώτρησης και μειώνουν τα κόστη.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Exxon Mobil έκλεισε συμφωνία για την αγορά της Pioneer Resources για περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια, η Chevron συμφώνησε να αγοράσει τη Hess για περίπου 53 δισεκατομμύρια δολάρια και η Occidental Petroleum συμφώνησε να αγοράσει την CrownRock για περίπου 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Αυτός είναι ένας συνδυασμός δύο ισχυρών, καθιερωμένων εταιρειών που συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν μια "απαραίτητη" ανεξάρτητη εταιρεία πετρελαίου της Βόρειας Αμερικής", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Diamondback, Travis Stice. "Με αυτόν τον συνδυασμό, η Diamondback όχι μόνο γίνεται μεγαλύτερη, αλλά και καλύτερη".

Η μετοχή της Diamondback παρέμενε αμετακίνητη ώρες πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης στη Νέα Υόρκη.

Η ενοποίηση σηματοδοτεί την ωρίμανση της μακροχρόνιας κατακερματισμένης βιομηχανίας σχιστόλιθου, η οποία παραδοσιακά είχε λίγους παίκτες σημαντικού μεγέθους και αγωνιζόταν να προσελκύσει μεγάλους επενδυτές. Έρχεται καθώς οι εισηγμένοι παραγωγοί αντιμετωπίζουν πιέσεις από τους επενδυτές να διατηρήσουν τη ροή των εξαγορών και των μερισμάτων, ακόμη και την ώρα που έχουν αξιοποιηθεί πολλές από τις κορυφαίες τοποθεσίες γεώτρησης.