Η Βενεζουέλα στέλνει στρατό στα σύνορα με τη Γουιάνα

Η Βενεζουέλα στέλνει στρατό στα σύνορα με τη Γουιάνα
Δευτέρα, 12/02/2024 - 08:13

Η Βενεζουέλα στέλνει στρατεύματα στα σύνορά της με τη Γουιάνα σε μια κλιμάκωση των εντάσεων σχετικά με την πρόσφατη άνθηση του πετρελαίου της Γουιάνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται δορυφορικές εικόνες και βίντεο που αναρτήθηκαν από τον στρατό της Βενεζουέλας.

Η Βενεζουέλα προσπαθεί να προσαρτήσει μια περιοχή γνωστή ως Εσεκίμπο, στην οποία ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα «χορηγήσει άδειες λειτουργίας για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου και μεταλλευμάτων».

Η περιοχή Εσεκίμπο περιλαμβάνει περίπου τα δύο τρίτα της επικράτειας της Γουιάνας και είναι η περιοχή όπου βρίσκονται οι περισσότεροι πετρελαϊκοί της πόροι, και η περιοχή όπου έχουν γίνει μαζικές ανακαλύψεις και νέα παραγωγή από την Exxon και τους εταίρους της.

Το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε προηγουμένως ότι το Εσεκίμπο αποτελεί μέρος της Γουιάνας, αν και αυτό δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από τη Βενεζουέλα. Τον Δεκέμβριο συντάχθηκε γραπτή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κατήγγειλε τη χρήση βίας, ζητώντας αντ' αυτού τη σύσταση επιτροπής για την αντιμετώπιση των διαφορών.

«Δεν μας εκπλήσσει η κακοπιστία της Βενεζουέλας», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Γουιάνας σε δήλωσή του στη Wall Street Journal σχετικά με τη στρατιωτική δράση. «Είμαστε απογοητευμένοι, όχι έκπληκτοι».

Η Βενεζουέλα έχει δηλώσει ότι ενισχύει την άμυνά της ως απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Γουιάνα προς το τέλος του έτους και στην παρουσία ενός βρετανικού σκάφους κατά των ναρκωτικών που βρίσκεται στα ύδατα της Γουιάνας. Έχει επικρίνει την ExxonMobil επειδή εξαρτάται από τον αμερικανικό στρατό για την ασφάλειά της και για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων της Γουιάνας.

Ο Μαδούρο είχε υποσχεθεί «δυναμική απάντηση» στην περιοχή «που ανήκει δικαιωματικά στη Βενεζουέλα. Το Εσεκίμπο είναι δικό μας!».

Η ανάπτυξη στρατευμάτων στο Εσεκίμπο έρχεται καθώς ο Μαδούρο βρίσκεται αντιμέτωπος με τις προγραμματισμένες για φέτος προεδρικές εκλογές, με το ζήτημα του Εσεκίμπο να είναι δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων της Βενεζουέλας.