Ενεργειακές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή υπό αμφισβήτηση για το Ισραήλ

Ενεργειακές συμφωνίες στη Μέση Ανατολή υπό αμφισβήτηση για το Ισραήλ
Δευτέρα, 16/10/2023 - 11:33

Την Τετάρτη, η BP Inc διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η συμφωνία ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc) για την από κοινού αγορά ποσοστού 50% του ισραηλινού παραγωγού φυσικού αερίου NewMed Energy παραμένει σε καλό δρόμο, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής της BP για το φυσικό αέριο και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα Anja-Isabel Dotzenrath δήλωσε στους μετόχους κατά την ημέρα επενδυτών της εταιρείας στο Ντένβερ ότι παραμένουν «πολύ αισιόδοξοι» για τη συμφωνία. Οι δύο εταιρείες φέρονται να σταθμίζουν αν θα βελτιώσουν την αρχική τους προσφορά. Η NewMed Energyείναι ο κύριος μέτοχος και κύριος διαχειριστής του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Leviathan με ποσοστό 45,3%, ενώ η Chevron Corp και η Ratio Oil Corp. έχουν μερίδιο 39,7% και 15% αντίστοιχα.

Αλλά αυτή η διαβεβαίωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.

Η συμφωνία τέθηκε υπό αμφισβήτηση την περασμένη εβδομάδα, αφού μια ανεξάρτητη επιτροπή που διορίστηκε από τη NewMed συνέστησε αύξηση της ζητούμενης τιμής κατά 10%-12%, ή έως και ~250 εκατ. δολάρια, κάτι που μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 2,9 δισ. δολάρια και 87 εκατ. δολάρια σε μετρητά, αλλά 1,73 δισ. δολάρια σε χρέος.

Εν τω μεταξύ, έχουν προκύψει αναφορές ότι τα στελέχη της BP και της Adnoc αναμένουν περαιτέρω καθυστερήσεις στη συμφωνία μέχρι να βελτιωθεί η πολιτική κατάσταση. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι μια αύξηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων θα μπορούσε να καταστήσει πολιτικά αστήρικτη τη διαδικασία για τις εταιρείες, με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα να έχει ξεπεράσει τους 2.000, κυρίως αμάχους, και περισσότερους από 7.000 τραυματίες μόνο την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχημάτισε την Τετάρτη κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για να κατευθύνει τον πόλεμο κατά της Χαμάς και ο υπουργός Άμυνας του υποσχέθηκε να εξαφανίσει τη μαχητική ομάδα "από προσώπου γης" σε αυτό που διαμορφώνεται ως μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή τον τελευταίο καιρό.

Η NewMed και οι δύο εταίροι της ανακάλυψαν το κοίτασμα φυσικού αερίου Leviathan στην επαρχία Levant Basin το 2010. Το κοίτασμα φυσικού αερίου εκτείνεται στα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με 22,9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου φυσικού αερίου, το Λεβιάθαν είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο και ένα από τα μεγαλύτερα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή.

Αλλά η εξαγορά της NewMed δεν είναι το μόνο ενεργειακό έργο που ενδέχεται να διαταραχθεί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Τον Αύγουστο, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος TotalEnergies τοποθέτησε το πρώτο γεωτρύπανο στη θέση του στη Μεσόγειο Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη χώρα, προσδοκώντας να ξεκινήσει εργασίες για την αναζήτηση φυσικού αερίου. Το ταμειακά ταλαιπωρημένο έθνος ελπίζει ότι οι μελλοντικές πωλήσεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από τη βαθιά οικονομική κρίση της, η οποία έχει οδηγήσει το τοπικό νόμισμα να χάσει πάνω από το 98% της αξίας του.

«Η άφιξη του εξοπλισμού σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της γεώτρησης του ερευνητικού πηγαδιού στο τεμάχιο 9, η οποία θα ξεκινήσει προς τα τέλη Αυγούστου 2023", ανέφερε η TotalEnergies σε ανακοίνωσή της. Η TotalEnergies ηγείται μιας κοινοπραξίας ενεργειακών εταιρειών που εργάζονται στο υπεράκτιο έργο, στην οποία συμμετέχουν ο ιταλικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni S.p.A., καθώς και η κρατική QatarEnergy.

Οι εργασίες γεώτρησης πραγματοποιήθηκαν μετά από μια συμφωνία-ορόσημο με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ πέρυσι, με την οποία ο Λίβανος και το Ισραήλ καθιέρωσαν για πρώτη φορά θαλάσσια σύνορα.

Τον Μάιο, ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου Ουαλίντ Φαγιάντ δήλωσε ότι ελπίζουν να προσδιορίσουν αν το ερευνητικό μπλοκ έχει απολήψιμα αποθέματα φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δυστυχώς, ο πόλεμος είναι πολύ πιθανό να καταστήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σχεδόν αδύνατη, με τον Λίβανο να φιλοξενεί τον αρχιεχθρό του Ισραήλ, τη Χεζμπολάχ. Πριν από δύο ημέρες, ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν πόλεις του νότιου Λιβάνου την Τετάρτη σε απάντηση σε νέα επίθεση με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ, καθώς η διασυνοριακή βία παρατάθηκε για τέταρτη ημέρα. Ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε επίσης ότι έπληξε μια θέση της Χεζμπολάχ με μια αεροπορική επιδρομή και επιτέθηκε επίσης στον Λίβανο μετά την επίθεση με αντιαρματικά πυρά σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στην ισραηλινή πόλη Αράμπ αλ-Αχράμ Σε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν ένα από τα μεγαλύτερα αεροπλανοφόρα στον κόσμο και μια συνοδευτική ομάδα κρούσης στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ και το Ιράν από το να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατοι ισχυρισμοί ότι το Ιράν βοήθησε τη Χαμάς να σχεδιάσει την επίθεση στο Ισραήλ είναι πολύ πιθανό να επιβαρύνει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης. Η Standard Chartered έχει εκτιμήσει ότι οι ΗΠΑ έχουν τρεις μεγάλες πολιτικές επιλογές σε σχέση με την παραγωγή πετρελαίου του Ιράν: (1) το status quo, με παραγωγή 3mb/d ή υψηλότερη, (2) το προ του 2023 οροπέδιο κοντά στα 2,5mb/d, ή (3) σχεδόν μηδενικές εξαγωγές με παραγωγή κάτω από 2mb/d, όπως επιτεύχθηκε στο τέλος της διακυβέρνησης Trump.

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η επιλογή #1 ήταν η πιο ενδεδειγμένη πολιτική για τις ΗΠΑ τόσο από πλευράς επιρροής στην αγορά όσο και από πλευράς γεωπολιτικής μόλις πριν από μία εβδομάδα. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έφεραν στο επίκεντρο τις επιλογές #2 και #3 ως πιθανούς στόχους πολιτικής. Η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν αυξηθεί απότομα υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, με την παραγωγή να αγγίζει τα 3mb/d, συμπεριλαμβανομένων 500.000 b/d το τρέχον έτος, ενώ οι εξαγωγές βρίσκονται λίγο κάτω από τα 2mb/d.