Η Κίνα έδωσε άδεια λειτουργίας για τον πρώτο αντιδραστήρα θορίου της χώρας

Η Κίνα έδωσε άδεια λειτουργίας για τον πρώτο αντιδραστήρα θορίου της χώρας
Δευτέρα, 19/06/2023 - 06:48

Η Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA) της Κίνας χορήγησε άδεια λειτουργίας στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής της Σαγκάης για τον πρώτο αντιδραστήρα θορίου της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post (SCMP), με την άδεια που χορηγήθηκε στις 7 Ιουνίου, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Φυσικής της Σαγκάης θα ξεκινήσει τη διαδικασία λειτουργίας του αντιδραστήρα για 10 χρόνια με δοκιμαστικές δραστηριότητες.

Ο αντιδραστήρας, ο οποίος χρησιμοποιεί «υγρό καύσιμο από λιωμένο αλάτι», βρίσκεται στο Wuwei στην έρημο Γκόμπι.

Οι αντιδραστήρες προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους συμβατικούς αντιδραστήρες ουρανίου, όπως αυξημένη ασφάλεια, μειωμένα απόβλητα και βελτιωμένη απόδοση καυσίμου.

Το θόριο είναι επίσης ένας πιο άφθονος πόρος σε σύγκριση με το ουράνιο και η Κίνα διαθέτει σημαντικά αποθέματα θορίου.

Εκτιμάται ότι τα αποθέματα θορίου της Κίνας επαρκούν για να καλύψουν τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες της χώρας για περισσότερα από 20 χιλιάδες χρόνια.

Αναφέρεται ότι η χρήση αντιδραστήρων θορίου μπορεί να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας και η ευρείας κλίμακας χρήση της τεχνολογίας αντιδραστήρων θορίου μπορεί να συμβάλει στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Το έργο ξεκίνησε το 2011, αλλά η διαδικασία κατασκευής δεν ξεκίνησε πριν από το 2018.

Από την άλλη πλευρά, οι περιβαλλοντικές αρχές χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια για να επαληθεύσουν ότι το εργοστάσιο πληροί τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας.