Ισπανία: Θα παράγει το 50% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2023

Ισπανία: Θα παράγει το 50% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2023
Πέμπτη, 08/06/2023 - 06:47

Η Ισπανία είναι ένας από τους μακροχρόνιους ηγέτες στον ευρωπαϊκό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική δυναμικότητα τα τελευταία 10 χρόνια.

Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παράγει περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές φέτος, η πρώτη από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες με βάση τη ζήτηση ενέργειας που θα επιτύχει αυτό το κατόρθωμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Rystad Energy.

Η Ισπανία θα φτάσει σε αυτό το σημαντικό ορόσημο απεξάρτησης από τον άνθρακα φέτος, με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να ξεπερνά το μέσο όρο του 50% το 2023, ξεπερνώντας τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το ρεκόρ.

Η Ισπανία είναι ένας από τους μακροχρόνιους ηγέτες στον ευρωπαϊκό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική δυναμικότητα τα τελευταία 10 χρόνια.

Ειδικότερα, η χώρα ήταν ένας πρώιμος υποστηρικτής της χερσαίας αιολικής ενέργειας, τεχνολογία που σήμερα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία. Σημαντικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έχουν επίσης αυξήσει την παραγωγική ικανότητα και τη σχετική παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία αποτελούσε παλαιότερα τη μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας της Ισπανίας, αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής της.

Τα επιτεύγματα της Ισπανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν αποτελούν έκπληξη, δεδομένου του ιστορικού της σε στρατηγικές επενδύσεις και έγκαιρη υιοθέτηση. Η πρόοδός της θα πρέπει να αποτελέσει σαφές σημείο αναφοράς για τους ομολόγους της και να χρησιμεύσει ως απόδειξη της δυνατότητας επίτευξης ενός καθαρότερου ενεργειακού μέλλοντος.

Παρακινούμενη από τον στόχο της μετάβασης προς καθαρότερες πηγές ενέργειας, η Ισπανία έχει κάνει σημαντικά βήματα στη μείωση της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα. Ενώ το φυσικό αέριο χρησιμεύει επί του παρόντος ως η κύρια πηγή παραγωγής της χώρας με ορυκτά καύσιμα, η Ισπανία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής με καύση άνθρακα. Επιπλέον, οι πυρηνικοί σταθμοί της συνεχίζουν να παρέχουν σταθερό φορτίο βάσης, με προγραμματισμένη σταδιακή κατάργηση που έχει προγραμματιστεί για το 2035.

Στην ανάπτυξη ηλιακής και αιολικής ισχύος, η Ισπανία έχει ξεπεράσει τους Ευρωπαίους ομολόγους της, εξασφαλίζοντας τη δεύτερη θέση στις χερσαίες αιολικές εγκαταστάσεις.

Αν και η Γερμανία διατηρεί την κυριαρχία στην ηλιακή και την χερσαία αιολική ενέργεια, η πορεία της Ισπανίας στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια παρουσιάζει αξιοσημείωτες προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Τα επιτεύγματα αυτά μπορούν να αποδοθούν στα υψηλότερα ποσοστά εγκατάστασης νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία, τα οποία έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της.

Ωστόσο, η πορεία δεν ήταν απλή και η Ισπανία αντιμετώπισε ορισμένες προκλήσεις στο ταξίδι της προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πέρυσι σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, λόγω των μέτρων παρέμβασης στην αγορά και των σημαντικών διαφορών τιμών με τη Γαλλία.

Καθώς ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων παρέμβασης στην αγορά μειώνεται, η ηλεκτροπαραγωγή της Ισπανίας επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να μειωθούν τόσο οι εξαγωγές όσο και η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το 2023. Η μείωση της παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο θα οδηγήσει πρωτίστως σε αυτή τη μείωση, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Ενώ τα επίσημα στοιχεία από τον ισπανικό διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς επιβεβαιώνουν ότι η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές υπερβαίνει το 50%, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Γαλλία θα μπορούσαν να διαταράξουν την περαιτέρω αύξηση το 2023.

Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς έχουν δημιουργήσει μια διαφορά μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, προκαλώντας αύξηση των εξαγωγών από τη χώρα της Ιβηρικής προς τον βόρειο γείτονά της.

Η Γαλλία αγωνίστηκε με χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας φέτος, αναγκάζοντάς την να στραφεί στην Ισπανία για εισαγωγές ενέργειας. Η σταδιακή μετάβαση της Ισπανίας από καθαρό εισαγωγέα σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας δεν σηματοδοτεί μόνο την αυξανόμενη εξέχουσα θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό ενεργειακό τοπίο, αλλά υπογραμμίζει επίσης την πορεία της προς την ανάδειξη σε βασικό παίκτη στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Το άμεσο αποτέλεσμα της επιτυχίας της Ισπανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι οι χαμηλότερες τιμές καταναλωτή, ένα κρίσιμο επίτευγμα μετά τις ουρανοκατέβατες τιμές του 2022.

Το αυξημένο μερίδιο των διαλειπουσών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μειώσει τις τιμές spot κατά μέσο όρο και, παρόλο που η ικανότητα διασύνδεσης με την υπόλοιπη Ευρώπη είναι περιορισμένη, οι τιμές της Ισπανίας ήταν φέτος σημαντικά χαμηλότερες από εκείνες της Γαλλίας. Οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία ήταν κατά 34% υψηλότερες από εκείνες της Ισπανίας, λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης της Ισπανίας από μια από τις αγορές spot με τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη σε μια από τις χαμηλότερες. Ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις των μέτρων παρέμβασης στην αγορά το 2022, η διαφορά τιμών μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας παραμένει τεράστια.