Ουκρανός πρωθυπουργός: «Μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών» προκάλεσε η Ρωσία

Ουκρανός πρωθυπουργός: «Μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών» προκάλεσε η Ρωσία
Τετάρτη, 07/06/2023 - 15:17

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία προκάλεσε «μία από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών».

«Το μεγαλύτερο κακό και η μελλοντική απειλή αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας είναι η οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στη νότια Ουκρανία», υπογράμμισε ο Σμιχάλ σε ομιλία του μέσω βίντεο σε εκδήλωση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Σμιχάλ χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή, την οποία το Κίεβο αποδίδει στη Μόσχα, «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «οικοκτονία».

«Δεκάδες πόλεις και χωριά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το πόσιμο νερό, με την πρόσβαση σε νερό για την άρδευση, η οποία θα διακοπεί, προκαλώντας ξηρασία και πλήττοντας τις σοδειές», γεγονός που «απειλεί και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», εκτίμησε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Εξάλλου η καταστροφή του Καχόβκα σημαίνει ότι «τουλάχιστον 150 τόνοι λαδιού μηχανής θα πέσουν στον ποταμό (Δνείπερο), με τον κίνδυνο επιπλέον 300 τόνοι να διεισδύσουν», απειλώντας «τη χλωρίδα και την πανίδα», συνέχισε ο ίδιος.

Οι μαζικές απομακρύνσεις κατοίκων συνεχίζονταν σήμερα στη νότια Ουκρανία μετά την καταστροφή του φράγματος. Περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις πλημμυρισμένες περιοχές, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και τους διορισμένους από τη Ρωσία αξιωματούχους.