Βενεζουέλα: Σχεδιάζει άδειες εξαγωγής LNG σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες

Βενεζουέλα: Σχεδιάζει άδειες εξαγωγής LNG σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες
Τρίτη, 16/05/2023 - 06:46

Η Βενεζουέλα σχεδιάζει να εκδώσει τον Ιούνιο άδειες εξαγωγής στις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες Eni και Repsol για την αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη χώρα.

Η Βενεζουέλα σχεδιάζει να εκδώσει τον Ιούνιο άδειες εξαγωγής στις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες Eni και Repsol για την αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Πέδρο Τελετσέα σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Οι άδειες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου θα επιτρέψουν στη Βενεζουέλα να ξεκινήσει αποστολές φυσικού αερίου, έχοντας περάσει δεκαετίες εστιάζοντας μόνο στα τεράστια αποθέματά της σε βαρύ αργό πετρέλαιο.

«Η Eni και η Repsol ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν στον τομέα του φυσικού αερίου στη Βενεζουέλα. Περίμεναν επτά χρόνια για την άδεια εξαγωγής υγρών φυσικών αερίων, την οποία μόλις χορηγήσαμε», δήλωσε ο Τελετσέα στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η χώρα θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την άδεια εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Βενεζουέλα εξέδωσε άδεια στην Eni και τη Repsol για να τους επιτρέψει να εξάγουν υγρά φυσικού αερίου (NGLs) ή συμπυκνώματα, δήλωσε ο Τελετσέα, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA.

Η Eni και η Repsol είναι κοινοπρακτικοί εταίροι στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Cardon IV, το οποίο επί του παρόντος παράγει συμπυκνώματα για πρώτη ύλη στα διυλιστήρια που διαχειρίζεται η PDVSA στη Βενεζουέλα. Η άδεια της NLGs θα επιτρέψει στους δύο ευρωπαϊκούς μεγάλους ενεργειακούς ομίλους να εξάγουν μέρος των συμπυκνωμάτων στην Ευρώπη μέσω μιας μονάδας ανάκτησης συμπυκνωμάτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου Τελετσέα, η Repsol και η Eni επιδιώκουν να επαναλάβουν την παραγωγή στο Cardon IV «στη μέγιστη δυναμικότητά του».

Παράλληλα, η Βενεζουέλα επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδά της από το σημαντικότερο εξαγωγικό της αγαθό, το αργό πετρέλαιο. Μετά από αρκετές συλλήψεις στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά νωρίτερα φέτος, ο Νικολάς Μαδούρο επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα της Βενεζουέλας από το πετρέλαιο, τα οποία είναι λίγο πολύ τα μόνα έσοδα σε σκληρό νόμισμα που λαμβάνει η χώρα.

Τον Μάρτιο, ο Τσαρέκ Ελ Αϊσάμι, υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας για τρία χρόνια, παραιτήθηκε εν μέσω έρευνας για διαφθορά στην PDVSA και ο Μαδούρο διόρισε τον Τεετσέα της PDVSA ως νέο υπουργό πετρελαίου.

Η Chevron, η μόνη αμερικανική εταιρεία που έχει λάβει άδεια από τις ΗΠΑ να αντλεί και να εξάγει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, ελπίζει να αυξήσει τις αποστολές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, αλλά η Βενεζουέλα δεν ήταν σε θέση να αναλάβει το κόστος της εκβάθυνσης μιας βασικής εισόδου εξαγωγής πετρελαίου.