Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο

Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν ιρανικό πετρέλαιο από δεξαμενόπλοιο
Δευτέρα, 01/05/2023 - 08:25

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν το δεξαμενόπλοιο Suez Rajan των Νήσων Μάρσαλ μετά από σχετική δικαστική εντολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν πρόσφατα φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο στη θάλασσα, σύμφωνα με εταιρεία ναυτικής ασφάλειας, υποδεικνύοντας ότι η κατάσχεση προηγήθηκε της κίνησης του Ιράν να κατασχέσει το φορτίο αργού πετρελαίου της Chevron την Πέμπτη στα ανοικτά των ακτών του Ομάν.

Την Πέμπτη, ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Νήσων Μάρσαλ που μετέφερε αργό πετρέλαιο με προορισμό τη Chevron κατασχέθηκε από το ιρανικό ναυτικό, σύμφωνα με το αμερικανικό ναυτικό.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το δεξαμενόπλοιο είχε εμπλακεί σε σύγκρουση με ιρανικό πλοίο στον Κόλπο του Ομάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μέλη του ιρανικού πληρώματος, ενώ αρκετοί αγνοούνται. Το Ιράν ανέφερε επίσης ότι το δεξαμενόπλοιο αγνόησε ραδιοφωνικές κλήσεις οκτώ ωρών μετά τη σύγκρουση.

Το Ιράν δήλωσε ότι μεταφέρει το δεξαμενόπλοιο Suezmax πίσω στο Ιράν για έρευνα. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ωστόσο, κατηγόρησε το Ιράν για παρέμβαση στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα, αναφερόμενο στο περιστατικό ως «απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία».

Την Παρασκευή, νέες πληροφορίες ήρθαν στην επιφάνεια από την εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, η οποία ισχυρίστηκε ότι το κίνητρο του Ιράν για την κατάσχεση του φορτίου αργού πετρελαίου της Chevron ήταν αντίποινα για την κατάσχεση των ΗΠΑ που έλαβε χώρα ούτε πέντε ημέρες πριν.

«Και τα δύο δεξαμενόπλοια ήταν μεγέθους Suezmax. Το Ιράν έχει απαντήσει στο παρελθόν tit-for-tat μετά από κατασχέσεις ιρανικού φορτίου πετρελαίου», ανέφερε ο Ambrey σε σημείωμα προς τους πελάτες του, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν το δεξαμενόπλοιο Suez Rajan των Νήσων Μάρσαλ μετά από σχετική δικαστική εντολή. Η τελευταία γνωστή θέση του δεξαμενόπλοιου ήταν κοντά στη νότια Αφρική.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βλέπουν μια διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν για τα κατασχεθέντα πετρελαιοφόρα. Το 2019, το Σώμα Εθνικής Φρουράς του Ιράν κατάσχεσε ένα βρετανικό πετρελαιοφόρο, το Stena Impera, επειδή φέρεται να παραβίασε τη ναυτική νομοθεσία. Το 2020, το Ιράν κατέσχεσε ένα πετρελαιοφόρο με σημαία Λιβερίας στα Στενά του Ορμούζ, αν και το άφησε να φύγει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης συμμετάσχει στην διαμάχη για την κατάσχεση πετρελαίου, κατάσχοντας ένα ιρανικό φορτίο πετρελαίου τον περασμένο Μάιο κοντά στην Ελλάδα.