Η Μόσχα αμφιβάλει πως οι επιθέσεις εναντίον των αγωγών Nord Stream διαπράχθηκαν χωρίς τη στήριξη κάποιου κράτους

Η Μόσχα αμφιβάλει πως οι επιθέσεις εναντίον των αγωγών Nord Stream διαπράχθηκαν χωρίς τη στήριξη κάποιου κράτους
Πέμπτη, 09/03/2023 - 13:43

«Συνεχίζουμε να ζητάμε μια γρήγορη και διαφανή έρευνα, συνεχίζουμε να ζητάμε να μας επιτραπεί να συμμετάσχουμε σε αυτή την έρευνα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε αυτές τις δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έπειτα από δημοσίευμα της New York Times, σύμφωνα με το οποίο πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από Αμερικανούς αξιωματούχους δείχνουν πως μια φιλοουκρανική ομάδα ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή κορυφαίοι συνεργάτες του εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, ούτε αν οι δράστες ενεργούσαν κατ' εντολή Oυκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Στην απάντησή του ο Πεσκόφ ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά την ουκρανική προσέγγιση, ξέρετε, είναι δύσκολο να πιστέψουμε την ιδέα ότι κάποιος δρ. Κακός οργάνωσε (την επίθεση). Ήταν ένα δύσκολο έργο για το οποίο θα ήταν ικανή μόνο μια καλά οργανωμένη ειδική, κρατική υπηρεσία. Και υπάρχουν πάρα πολλές από αυτές στον κόσμο μας».

«Συνεχίζουμε να ζητάμε μια γρήγορη και διαφανή έρευνα, συνεχίζουμε να ζητάμε να μας επιτραπεί να συμμετάσχουμε σε αυτή την έρευνα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Είναι απαραίτητο να ταυτοποιηθεί ποιος εκτέλεσε και ποιος έδωσε εντολή (για την επίθεση). Η διάπραξη μιας τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον ενός τμήματος κρίσιμης διεθνούς ενεργειακής υποδομής θέτει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει ζητήσει επανειλημμένα να συμμετάσχει στις έρευνες για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ρήγμα στους τρεις από τους τέσσερις αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, ενώ αυτή την περίοδο, ξεχωριστές έρευνες διεξάγουν ερευνητές από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία.