Μήνυμα συντονισμού Ρωσίας – Σ. Αραβίας προς Εμιράτα και ΗΠΑ

Μήνυμα συντονισμού Ρωσίας – Σ. Αραβίας προς Εμιράτα και ΗΠΑ
Παρασκευή, 10/03/2023 - 08:10

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους για περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών στον ΟΠΕΚ+ σε συνάντηση μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του Σαουδάραβα ομολόγου του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Η επιβεβαίωση του συντονισμού μέσα στον ΟΠΕΚ+ μεταξύ των δύο αυτών πλευρών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς φαίνεται πως η Σαουδική Αραβία συνεχίζει την πολιτική της μη εμπλοκής της στον ανταγωνισμό μεταξύ Μόσχας και Δύσης, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία ετοιμότητα για περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών στον ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Σαουδάραβα υπουργό.

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα εκπληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους να διατηρήσουν την κατάλληλη ισορροπία και σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», είπε ο Λαβρόφ.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας στην ενέργεια και σε όλους τους άλλους τομείς είναι απρόσβλητη από τις διακυμάνσεις της αγοράς, πρόσθεσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο θέμα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε αναλυτικότερα «Όσον αφορά τη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, είτε στον ενεργειακό τομέα είτε σε οποιονδήποτε άλλο, δεν υπόκειται σε διακυμάνσεις της αγοράς και κάποιες άσχετες εκτιμήσεις».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στις υφιστάμενες συμφωνίες, κυρίως εκείνες εντός του πλαισίου του ΟΠΕΚ+, «οι οποίες παραμένουν πλήρως σε ισχύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά το οποίο τα μέλη της ομάδας ΟΠΕΚ + θα επανεξετάσουν την κατάσταση και θα λάβουν νέες αποφάσεις », είπε ο Λαβρόφ.

Η συνάντηση των δύο υπουργών ήρθε σε μία στιγμή που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξετάζουν την αποχώρησή τους από τον ΟΠΕΚ+ λόγω των τριβών που έχουν κλιμακωθεί με τη Σαουδική Αραβία. Όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευμα της Wall Street Journal τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκφράσει έντονες ενστάσεις για τα επίπεδα παραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει πέσει το επίπεδο των ποσοτήτων πετρελαίου που λαμβάνουν. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο τα Εμιράτα είχαν έρθει και πάλι σε αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και την Ρωσία, καθώς οι δύο αυτές χώρες είχαν πιέσει να υπάρξει δραματική μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα των Εμιράτων υπέρ της αύξησης της παραγωγής έχουν ταχθεί επανειλημμένα και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.