Σε κατάσταση "black out" για έκτη φορά ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Σε κατάσταση "black out" για έκτη φορά ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια
Πέμπτη, 09/03/2023 - 10:12

Η ουκρανική εταιρεία Energoatom, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία, έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω ρωσικού πυραυλικού πλήγματος.

Η Energoatom στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Η τελευταία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια και του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης κόπηκε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες. Ο σταθμός πέρασε σε κατάσταση black out για έκτη φορά μετά την κατοχή».

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.

«Υπάρχει αρκετό καύσιμο για δέκα ημέρες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Εάν δεν αποκατασταθεί η εξωτερική τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια, ενδέχεται να σημειωθεί ατύχημα που θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», προσθέτει η εταιρεία.

Από την πλευρά τους οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της επαρχίας Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια».

Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις 4 Μαρτίου 2022, εννέα ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο σταθμός, που πριν από την εισβολή παρήγε το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, συνέχισε να λειτουργεί τις πρώτες ημέρες μετά την κατοχή, παρά τους βομβαρδισμούς. Τέθηκε εκτός λειτουργίας τον Σεπτέμβριο.

Έκτοτε κανένας από τους έξι αντιδραστήρες VVER-1000, που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή, δεν παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ο σταθμός παραμένει συνδεδεμένος με το ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας και καταναλώνει ηλεκτρικό για τις ανάγκες του.