Η Βενεζουέλα απαιτεί προπληρωμή για το πετρέλαιό της

Η Βενεζουέλα απαιτεί προπληρωμή για το πετρέλαιό της
Τρίτη, 31/01/2023 - 05:45

Τώρα, σύμφωνα με τους αυστηρότερους κανόνες, ακόμη και οι μακροχρόνιοι αγοραστές του πετρελαίου της Βενεζουέλας θα πρέπει να ακολουθούν τους νέους κανόνες προπληρωμής.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA της Βενεζουέλας έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες προπληρωμής για το πετρέλαιό της μετά από αναθεώρηση των συμβολαίων, απαιτώντας πλέον τα φορτία να πληρώνονται σε μετρητά ή σε αγαθά και υπηρεσίες που πρέπει να παραληφθούν πριν από τη φόρτωση, ανέφερε τη Δευτέρα το Reuters, επικαλούμενο έγγραφα της PDVSA.

Η PDVSA της Βενεζουέλας ανέστειλε τις περισσότερες εξαγωγές αργού πετρελαίου και ορισμένες εξαγωγές καυσίμων για την αναθεώρηση των συμβατικών όρων, μια αναθεώρηση που επρόκειτο να διεξαχθεί υπό τον νέο επικεφαλής της εταιρείας, Πέδρο Ραφαέλ Τελέτσεα.

Η επανεξέταση των συμβάσεων υπό τον Τελέτσεα - που διορίστηκε από τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο στις αρχές Ιανουαρίου - είχε ως στόχο να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αθετήσεις πληρωμών. Από την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο εμπόριο στη Βενεζουέλα, η PDVSA αναγκάστηκε να καταφύγει σε μεσάζοντες για την εμπορία του πετρελαίου της, γεγονός που δημιούργησε επιπλοκές με τις πληρωμές, σημείωσε το Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τώρα, σύμφωνα με τους αυστηρότερους κανόνες, ακόμη και οι μακροχρόνιοι αγοραστές του πετρελαίου της Βενεζουέλας θα πρέπει να ακολουθούν τους νέους κανόνες προπληρωμής, οι οποίοι λένε ότι η PDVSA θα πρέπει να λάβει την πληρωμή στο σύνολό της με μετρητά πριν απελευθερώσει το πετρέλαιο για φόρτωση σε δεξαμενόπλοια.

Οι νέοι κανόνες προπληρωμής έρχονται λίγο αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ήρε μέρος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Βενεζουέλα - τις οποίες είχε επιβάλει αρχικά ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ - συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης στην αμερικανική Chevron, τη μόνη αμερικανική εταιρεία που εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα, εξάμηνης άδειας που επιτρέπει στη Chevron να εισάγει μέρος του αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας στις Ηνωμένες Πολιτείες για πώληση σε αμερικανικά διυλιστήρια.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Chevron πούλησε πρόσφατα 500.000 βαρέλια βαρέως τύπου Hamaca στον αμερικανικό διυλιστή Phillips 66 για να χρησιμοποιηθεί στο διυλιστήριο Sweeny του Τέξας, δήλωσαν ανώνυμες πηγές στο Bloomberg.

Το βαρύ αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι πολύτιμο για τα αμερικανικά διυλιστήρια, τα οποία, μέχρι πρόσφατα, έβλεπαν το βαρύ αργό πετρέλαιο της Ρωσίας για να το αντικαταστήσουν. Τον Δεκέμβριο, αναφέρθηκε ότι αρκετοί διυλιστές χτυπούσαν τη Chevron για να πάρουν στα χέρια τους το σπάνιο αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας.