Γερμανία: Εγκαινιάστηκε και δεύτερος τερματικός σταθμός εισαγωγή LNG

Γερμανία: Εγκαινιάστηκε και δεύτερος τερματικός σταθμός εισαγωγή LNG
Δευτέρα, 16/01/2023 - 08:17

Με τη συμμετοχή του ίδιου του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς η Deutsche ReGas εγκαινίασε επίσημα το τερματικό της εισαγωγής LNG με πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) στο Lubmin, τη δεύτερη τέτοιου τύπου εγκατάσταση της Γερμανίας.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στη Γερμανία τρέχουν με παραδειγματική ταχύτητα προς την κατεύθυνση της ενεργειακής απεξάρτησης από την Μόσχα και μόλις σε λίγους μήνες έχουν μπει θεμέλια για την κατασκευή τερματικών σταθμών εισαγωγής LNG που δεν είχαν μπει για ολόκληρες δεκαετίες.

Στην τελετή των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, πέραν του Σολτς, συμμετείχαν πλήθος κυβερνητικοί αξιωματούχοι, καθώς και επιχειρηματίες.

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης, η Deutsche ReGas έλαβε επίσης την τελική έγκριση για τη λειτουργία της εγκατάστασης που βασίζεται στην FSRU, ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία με επικεφαλής τον Ingo Wagner και τον Stephan Knabe.

Το τερματικό LNG στο Lubmin είναι το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο τερματικό που βασίζεται σε FSRU στη Γερμανία.

Αυτή η τελετή ακολουθεί την έναρξη του έργου Wilhelmshaven υπό την Uniper , του πρώτου τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG της Γερμανίας και του πρώτου από τους πέντε που χρηματοδοτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο επόμενος στη σειρά είναι ο νέος τερματικός σταθμός εισαγωγής LNG Elbhafen στο Brunsbuettel , με επικεφαλής την RWE.

Το έργο Lubmin περιλαμβάνει την FSRU Neptune των 145.000 cbm που κατασκευάστηκε το 2009, την οποία η Deutsch Regas ναύλωσε από τον γαλλικό ενεργειακό γίγαντα TotalEnergies.

Η Hoegh LNG Partners, που τώρα ανήκει 100 τοις εκατό στην Hoegh LNG, έχει μερίδιο 50 τοις εκατό σε αυτή τη μονάδα, η MOL κατέχει το 48,5 τοις εκατό και η Tokyo LNG Tanker έχει το 1,5 τοις εκατό.

Εκτός από το FSRU, ο μεταφορέας LNG 137.814 cbm Seapeak Hispania χρησιμεύει ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης για το έργο.

Η FSRU Neptune έχει ήδη αρχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στο δίκτυο μετά την άφιξη της πρώτης αποστολής LNG στο Lubmin για σκοπούς θέσης σε λειτουργία.

Η TotalEnergies ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι άρχισε να παραδίδει LNG στον τερματικό σταθμό και επίσης συμφώνησε με δυνατότητα επαναεριοποίησης 2,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.

Εκτός από τον γαλλικό κολοσσό, η εμπορική εταιρεία MET Group με έδρα την Ελβετία είχε επίσης δεσμεύσει χωρητικότητα στις εγκαταστάσεις που εδρεύει στην FSRU.

Η MET έκανε κράτηση για 1 bcm ανά της ικανότητας επαναεριοποίησης για ένα σύνολο 3,6 bcm.