Η Uniper εισήγαγε το πρώτο LNG της Γερμανίας με πλοίο της Tsakos Energy Navigation

Η Uniper εισήγαγε το πρώτο LNG της Γερμανίας με πλοίο της Tsakos Energy Navigation
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 04/01/2023 - 06:53

Το πλοίο μεταφοράς LNG 174.000 cbm, κατασκευής 2016, Maria Energy, που ανήκει στην ελληνική εταιρεία Tsakos Energy Navigation, ναυλώθηκε από την Uniper και έφτασε στο Wilhelmshaven την Τρίτη το πρωί.

Μια ιστορική ημέρα για τον γερμανικό τομέα της ενέργειας ήταν η χθεσινή καθώς η πρώτη εγκατάσταση εισαγωγής της Γερμανίας με βάση FSRU στο Wilhelmshaven, που λειτουργεί από την Uniper, είναι γεγονός. Συγκεκριμένα στο Wilhelmshaven παρελήφθη το πρώτο της δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως ήταν προγραμματισμένο σχεδόν από την επαύριο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το πλοίο μεταφοράς LNG 174.000 cbm, κατασκευής 2016, Maria Energy, που ανήκει στην ελληνική εταιρεία Tsakos Energy Navigation, ναυλώθηκε από την Uniper και έφτασε στο Wilhelmshaven την Τρίτη το πρωί.

Βοηθούμενο από ρυμουλκά, το σκάφος έφτασε στο FSRU στις εγκαταστάσεις διαχείρισης φορτίου Vosslapper Groden περίπου στις 8:30 π.μ. τοπική ώρα.

Όπως επισημαίνει η Uniper το φορτίο LNG που παραδίδεται στο πλοίο Maria Energy αποτελεί μέρος της διαδικασίας που όταν ολοκληρωθεί θα έχει τεθεί σε λειτουργία πλήρως ο τερματικός σταθμός Wilhelmshaven. Οι εμπορικές δραστηριότητες του τερματικού σταθμού Wilhelmshaven αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Ιανουαρίου 2023.

Ο τερματικός σταθμός Uniper LNG στο Wilhelmshaven άνοιξε στις 17 Δεκεμβρίου 2022. Μέσω της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) Höegh Esperanza, περίπου πέντε δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μπορούν να εκφορτώνονται στη Γερμανία ετησίως.

Ο Niek den Hollander, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Uniper δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχημένη παράδοση του πρώτου φορτίου πλήρους LNG στον τερματικό σταθμό Uniper στο Wilhelmshaven αποτελεί απόδειξη της ισχυρής συνεργασίας μεταξύ της Uniper, της Venture Global και της Tsakos Energy Navigation. Η χρήση του LNG ως αξιόπιστης πηγής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε με το μέρος μας φέρνοντας περισσότερο LNG στην ευρωπαϊκή αγορά και ιδιαίτερα στη Γερμανία μέσω των τερματικών σταθμών Wilhelmshaven και Brunsbüttel Regas».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Venture Global, Mike Sabel ανέφερε: «Η Venture Global είναι πολύ περήφανη που προμηθεύει το πρώτο πλήρες φορτίο LNG που παραδόθηκε ποτέ στη Γερμανία και συγχαίρουμε τη Uniper και τη γερμανική κυβέρνηση για την ταχεία δράση τους για την κατασκευή της υποδομής που απαιτείται για να γίνει δυνατή αυτή η ιστορική ημέρα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Ως στρατηγικοί εταίροι, ανυπομονούμε να παρέχουμε μακροπρόθεσμη ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στους συμμάχους μας μέσω της συνεχούς παράδοσης καθαρού και αξιόπιστου LNG των ΗΠΑ».