Στο 90,64% η πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας

Στο 90,64% η πληρότητα των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας
Τετάρτη, 04/01/2023 - 15:41

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω των αυξημένων τιμών σύμμαχοι της ενεργειακής κρίσης

Αυξητική τάση για 13η συνεχόμενη ημέρα, καταγράφηκε χθες στις γερμανικές δεξαμενές φυσικού αερίου με την πληρότητα να αγγίζει το 90,64%.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο τα στοιχεία της ευρωπαϊκής ένωσης αποθήκευσης GIE, οι γερμανικές δεξαμενές είναι πλήρεις κατά 16 μονάδες περισσότερο από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, αλλά και στην προσπάθεια εξοικονόμησης που καταβάλλεται από οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές - κυρίως λόγω των υψηλών τιμών. Το αέριο που είναι σήμερα αποθηκευμένο θα αρκούσε για 57 ημέρες κανονικής κατανάλωσης, διευκρινίζεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων. Ο στόχος πάντως που έχει θέσει η κυβέρνηση προβλέπει την 1η Φεβρουαρίου η πληρότητα να ανέρχεται τουλάχιστον στο 40%.

Αυτή τη στιγμή η Γερμανία προμηθεύεται μέσω αγωγών φυσικό αέριο κυρίως από τη Νορβηγία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να τεθεί σε κανονική λειτουργία και ο πρώτος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).