Σημαντική συμφωνία Qatar Energy και Conoco Phillips για παραδόσεις LNG στη Γερμανία

Σημαντική συμφωνία Qatar Energy και Conoco Phillips για παραδόσεις LNG στη Γερμανία
Τετάρτη, 30/11/2022 - 08:12

Με ταχείς ρυθμούς χτίζεται η ενεργειακή απεξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών και την κατασκευή δομών LNG σε διάφορες περιοχές της γερμανικής επικράτειας, αλλά και τη μακροπρόθεσμη δέσμευση τροφοδότησης, που θα επιτυγχάνει την ενεργειακή σταθερότητα.

Η γερμανική πλευρά αποδεικνύει ότι αναζητά στέρεες συμφωνίες με πολλές άλλες πλευρές ανά τον πλανήτη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χθεσινή ανακοίνωση των δύο ενεργειακών κολοσσών Qatar Energyκαι Conoco Phillips. Οι καταριανή κρατική εταιρεία και η αμερικανική αντίστοιχα, ανακοίνωσαν την υπογραφή δύο μακροχρόνιων συμφωνιών για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία.

Όπως ανακοινώθηκε η Γερμανία θα αποτελεί τον προορισμό περίπου δύο εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως. Η πρώτη αποστολή θα λάβει χώρα σε τρία χρόνια, δηλαδή το 2026. Από εκεί και πέρα η παράδοση LNGθα διαρκέσει τουλάχιστον 15 έτη.

Βάσει της συμφωνίας που ανακοινώθηκε η ConocoPhillips θα αγοράζει τις συμφωνημένες ποσότητες που θα παραδίδονται στον γερμανικό τερματικό σταθμό λήψης LNG, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη στο Brunsbuettel στη βόρεια Γερμανία.

Οι όγκοι LNG θα προέρχονται από τις δύο κοινοπραξίες μεταξύ της QatarEnergy και της ConocoPhillips που έχουν συμφέροντα στα έργα North Field East (NFE) και North Field South (NFS) του Κατάρ.

Κατά την υπογραφή της συμφωνίας ο Saad Sherida Al-Kaabi, Υπουργός Ενέργειας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Energy τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη μακροπρόθεσμη προμήθεια LNG στη Γερμανία και εκφράζει το υψηλό επίπεδο των προσπαθειών μεταξύ των δύο ενεργειακών κολοσσών Αντιπροσωπεύει τη συνεργασία της Qatar Energy και της Conoco Phillips, «εδώ και πολλά χρόνια, για την παροχή αξιόπιστων λύσεων προμήθειας LNG σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, και σήμερα, σε Γερμανούς τελικούς καταναλωτές».

Σημειώνεται πως η Conoco Phillips συμμετέχει στα δύο έργα North Field LNG Expansion Projects με ποσοστό 3,125% στο έργο NFE και 6,25% στο έργο NFS, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την παραγωγή το 2026 και το 2027, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά η Γερμανία δεν διαθέτει επί του παρόντος λειτουργικές εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης, αλλά θα ξεκινήσει τις εισαγωγές LNG είτε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους είτε στις αρχές του 2023 μέσω των εξής τερματικών σταθμών: του Lubmin FSRU που ανήκει στην Deutsche Regas, του Wilhelms haven LNG που ανήκει πληοψηφικά στηνUniper και του Elbhafen LNG της RWE στο Brunsbuettel.

Η πρώτη προβλήτα LNG της χώρας που κατασκευαστικά είναι έτοιμη στο Wilhelmshaven, αναμένεται να ενεργοποιηθεί πιθανότατα πριν από την έλευση του νέου έτους.