Εξαγορά της δανέζικης εταιρείας ΑΠΕ Nature Energy από τη Shell

Εξαγορά της δανέζικης εταιρείας ΑΠΕ Nature Energy από τη Shell
Τετάρτη, 30/11/2022 - 08:16

Ένα μέρος της στρατηγικής της για τη μετατροπή της σε μια επιχείρηση καθαρών εκπομπών ενέργειας μέχρι το 2050 υλοποιεί η Shell με την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας παραγωγής βιοαερίου Nature Energy Biogas με έδρα τη Δανία. Η εξαγορά της δανέζικης εταιρείας θα αγγίξει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια(1,9 δισεκατομμύρια ευρώ).

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία Shell Petroleum NV, θυγατρική της Shell, κατέληξε σε συμφωνία με την Davidson Kempner Capital Management, την Pioneer Point Partners και τη Sampension για την εξαγορά της εταιρεία, η οποία είναι παραγωγός Ανανεώσιμου Φυσικού Αερίου (RNG) από γεωργικά, βιομηχανικά και οικιακά απόβλητα.

Η Nature Energy κατέχει και διαχειρίζεται 14 εργοστάσια βιομεθανίου βιομηχανικής κλίμακας και έναν παγκόσμιο αγωγό ανάπτυξης περίπου 30 μονάδων σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Η τρέχουσα παραγωγή της εταιρείας φτάνει περίπου τα 6,5 εκατομμύρια MMB tu/έτος (3.000 boe/ημέρα).

Η Shell ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι με την εξαγορά «θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο παραγωγό RNG στην Ευρώπη, το χαρτοφυλάκιο των λειτουργικών μονάδων παραγωγής μετρητών, την προμήθεια πρώτων υλών και την υποδομή, τη σειρά αναπτυξιακών της έργων και την εσωτερική της τεχνογνωσία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και λειτουργία καινοτόμου και διαφοροποιημένης τεχνολογίας μονάδων RNG».

Το 2018 οι εκπομπές της Shell έφτασαν στο ανώτατο επίπεδό τους και τα τελευταία τέσσερα χρόνια η στρατηγική της για καθαρές εκπομπές ενέργειας έχει ενισχυθεί. Έτσι η εταιρεία έχει εισέλθει σε μια περίοδο μετάβασης προς τη Net Zero εποχή, με στόχο την παροχή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως για παράδειγμα φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, υδρογόνο και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Παράλληλα στους στόχους της εταιρείας είναι η συνολική παραγωγή σε πετρέλαιο να μειωθεί κατά 1% έως 2% κάθε χρόνο μέχρι το 2030. Συγχρόνως εκτιμάται ότι το ποσοστό της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου θα ανέβει στο 55% μέχρι εκείνη τη χρονιά.

«Η απόκτηση της Nature Energy θα προσθέσει μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα παραγωγής και έναν αγωγό ανάπτυξης στα υπάρχοντα έργα RNG της Shell στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν την εξαγορά για να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας RNG σε παγκόσμια κλίμακα, σε μια εποχή που οι πολιτικές ενεργειακής μετάβασης και οι προτιμήσεις των πελατών σηματοδοτούν ισχυρή αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Huibert Vigeveno, Downstream Director της Shell.

Η Shell διαθέτει ήδη μια επιχείρηση παραγωγής RNG στη Βόρεια Αμερική, με έναν χώρο λειτουργίας και τέσσερις ακόμα υπό κατασκευή.

Η εταιρεία ως προμηθευτής RNG έχει ένα ευρύ φάσμα πελατών RNG και βιο-LNG, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών.