Πούτιν: Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου απειλεί την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων

Πούτιν: Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου απειλεί την ευημερία δισεκατομμυρίων ανθρώπων
Τετάρτη, 12/10/2022 - 15:59

Ο Ρώσος πρόεδρος απέδωσε τις μεγάλες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream, σε «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας».

Οι αναπτυσσόμενες χώρες αυτές που θα πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα σε αυξανόμενα ενεργειακά κόστη τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό φόρουμ στη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, διευκρίνισε πως ο ίδιος και η χώρα του δεν έχει καμία σχέση με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον χειμώνα, κατηγορώντας την ΕΕ ότι τροφοδοτεί μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση και προωθεί την πράσινη ενέργεια εις βάρος της ανάπτυξης του πετρελαίου και του αερίου.

Για τον NordStream

Μιλώντας στη διάσκεψη Moscow Energy Week, ο Πούτιν είπε ακόμα πως οι επιθέσεις στους αγωγούς, τις οποίες ευρωπαϊκές και δυτικές κυβερνήσεις αποκάλεσαν δολιοφθορά, αποτελούν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο».

Τόνισε επιπλέον πως το αέριο μπορεί να συνεχίσει να διοχετεύεται μέσω ενός εναπομείναντος άθικτου τμήματος του αγωγού Nord Stream 2, αλλά η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν θέλει ή όχι να προμηθεύεται φυσικό αέριο μέσω αυτού και πως η Ρωσία θα συνεχίσει να διευρύνει τη γεωγραφία των εφοδιασμών, ενώ θα κινείται περαιτέρω προς διακανονισμούς εφοδιασμού σε τοπικά νομίσματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για ανακατεύθυνση στον εφοδιασμό αερίου μέσω του Nord Stream προς τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ μίλησε ακόμη και για τη δημιουργήσει έναν μεγάλο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία.

Για το πετρέλαιο και την απόφαση το ΟΠΕΚ+

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν χαιρέτισε την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα για μείωση της παραγωγής πετρελαίου έτσι ώστε να διατηρηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα και υπογράμμισε πως η Ρωσία πρόκειται να συνεχίσει να εργάζεται με την ομάδα του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Τέλος, ανέφερε πως η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα έως το 2025, λέγοντας πως η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει την ηγετική θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν πρέπει να "πολιτικοποιείται", είπε ο Ρώσος πρόεδρος και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι υποεπενδύει στο πετρέλαιο και το αέριο.