Κίεβο: Η Μόσχα εμποδίζει τον εφοδιασμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με ντίζελ

Κίεβο: Η Μόσχα εμποδίζει τον εφοδιασμό του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με ντίζελ
Τετάρτη, 12/10/2022 - 13:09

Η Energoatom κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει σε οχηματοπομπή της εταιρείας να μεταφέρει ντίζελ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησής του.

Την ίδια ώρα που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας γνωστοποιούσε τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού της Ζααπορίζια και τη λειτουργία του με γεννήτριες ντίζελ, η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει σε οχηματοπομπή της εταιρείας τη μεταφορά ντίζελ για ανεφοδιασμό του σταθμού.

Πιο συγκεκριμένα, σε δήλωσή της η εταιρεία αναφέρει: «Η Energoatom ετοίμασε και έστειλε άλλο ένα φορτίο καυσίμου ντίζελ στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια». Ωστόσο από τις 10:00 π.μ. η ρωσική πλευρά δεν επιτρέπει τη διέλευση της οχηματοπομπής της εταιρείας».

Η Energoatom ανακοίνωσε ακόμα πως πραγματοποιήθηκε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο σταθμό, ενώ το Reuters δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας της Ζαπορίζια δήλωσε σήμερα πως μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό δεν είναι δυνατή μέχρι το μέτωπο να μετακινηθεί κατά τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα.