Ενεργειακή κρίση: Τι σημαίνει η απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο

Ενεργειακή κρίση: Τι σημαίνει η απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο
Πέμπτη, 13/10/2022 - 07:08

Για τους ηγέτες της ΕΕ, το επόμενο έργο που προέκυψε ήταν η εξεύρεση νέων πηγών αργού πετρελαίου ενόψει ενός πολύ σκοτεινού και κρύου χειμώνα.

Η ευρωπαϊκή απαγόρευση των περισσότερων εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Ρωσία θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο. Για τους ηγέτες της ΕΕ, το επόμενο έργο που προέκυψε ήταν η εξεύρεση νέων πηγών αργού πετρελαίου ενόψει ενός πολύ σκοτεινού και κρύου χειμώνα.

Η κίνηση των χωρών της ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τον αδικαιολόγητο πόλεμο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την Ουκρανία, σταματώντας τις εισαγωγές αργού πετρελαίου αργότερα φέτος, είναι μια προσπάθεια να «κάνει το Κρεμλίνο να πληρώσει» για την εισβολή, δήλωσε πρόσφατα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αν και το μόνο που κατάφερε ήταν να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς το πολεμικό ταμείο του Κρεμλίνου έχει διογκωθεί κατά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύονται και νέοι αγοραστές βρίσκονται στην Ασία.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για τη μετάβαση από τη ρωσική ενέργεια σε άλλες πλούσιες σε ενέργεια χώρες, αν και μπορεί να είναι δύσκολο να αυξήσουν τις εισαγωγές ενέργειας λόγω της περιορισμένης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως.

Η Μόνικα Μαλίκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Άμπου Ντάμπι, δήλωσε στο ακροατήριο ενός πάνελ για την ενεργειακή ασφάλεια που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα ότι τα κράτη του Κόλπου, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή για να αντικαταστήσουν το ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη.

Εξάλλου, ο κόσμος κινείται σε μια πολύ πιο σφιχτή αγορά πετρελαίου για το υπόλοιπο του έτους μετά τις περικοπές του ΟΠΕΚ+. Αυτό θα μπορούσε ακούσια να ωθήσει έναν υπερκύκλο στην τιμολόγηση, καθώς το αργό του μπρεντ πλησιάζει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Από πού θα προμηθεύεται λοιπόν η Ευρώπη αργό αυτό το χειμώνα, αν η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παγκοσμίως είναι περιορισμένη; Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος πετρελαίου της Morgan Stanley Μάρτιν Ρατς έγραψε σε πρόσφατο σημείωμά του:

«Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται εκεί που βρίσκεται επειδή αυτό το ερώτημα είναι τόσο δύσκολο να απαντηθεί. Αν ξέραμε, θα μπορούσαμε όλοι να αναπνεύσουμε λίγο πιο εύκολα».

Χωρίς πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα -- οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα βρουν εύκολα να προμηθευτούν αργό από όλο τον κόσμο, επειδή η παραγωγή δεν μπορεί να αυξηθεί γρήγορα.

Η Ελίμα Κροφτ, διευθύνουσα σύμβουλος της RBC Capital Markets LLC, προειδοποίησε: «Νομίζω ότι αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών».

Η Κροφτ φοβάται μια λαϊκιστική αντίδραση στην Ευρώπη, καθώς οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν προκαλέσει κρίση κόστους ζωής. Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να επικεντρωθούν στην οικονομική προσιτότητα. Είπε ότι η πιθανότητα οι ΗΠΑ να συνάψουν συμφωνίες με τη Βενεζουέλα ή το Ιράν για να αντισταθμίσουν την ενεργειακή κρίση είναι απίθανη.

Ένας κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ παραδέχθηκε ότι «η ευημερία μας βασίστηκε στη φθηνή ενέργεια που προέρχεται από τη Ρωσία».

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος. Το πρόβλημα με την περιορισμένη παγκόσμια παραγωγική ικανότητα και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος θα επιβαρύνει την Ευρώπη μέχρις εσχάτων. Φέτος το χειμώνα, υπάρχει κίνδυνος διακοπής ρεύματος σε όλο το μπλοκ, καθώς οι ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία μειώνονται - και η αδυναμία ταχείας αύξησης των εισαγωγών από το εξωτερικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε για αυτό το σενάριο πριν από ημέρες.