Κατάρ: Η TotalEnergies στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο

Κατάρ: Η TotalEnergies στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο
Κυριακή, 25/09/2022 - 08:08

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι υπέγραψε συμφωνία με τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό TotalEnergies προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η TotalEnergies θα συμμετάσχει στο σχέδιο εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου North Field South (NFS).

Η γαλλική εταιρεία υπέγραψε τον Ιούνιο με την Ντόχα μια συμφωνία ύψους άνω των 2 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, του North Field East (NFE).

Σύμφωνα με τον Κάαμπι, η TotalEnergies θα συμμετάσχει επίσης στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του NFS. Θα έχει ενισχυμένο στρατηγικό ρόλο και θα έχει μερίδιο 9,375% από το 25% που προορίζεται συνολικά για διεθνείς συνεργάτες. Σε μετέπειτα στάδιο θα ανακοινωθεί ποιοι θα είναι οι άλλοι εταίροι. Η Qatar Energy θα διατηρήσει το 75%.

Το North Field East, όπου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, είναι προέκταση του κοιτάσματος North Field, του μεγαλύτερου κοιτάσματος στον κόσμο, το οποίο μοιράζονται οι χώρες του Κόλπου και το Ιράν. Το North Field South είναι άλλο ένα σχέδιο επέκτασης του North Field, το οποίο εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 10% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο. Εκτείνεται κάτω από τη θάλασσα, μέχρι το έδαφος του Ιράν, όπου οι προσπάθειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να το εκμεταλλευτεί παρεμποδίζονται λόγω των διεθνών κυρώσεων.