Η ενεργειακή κρίση βάζει φωτιά στις ηλεκτρονικές απάτες

Η ενεργειακή κρίση βάζει φωτιά στις ηλεκτρονικές απάτες
Σάββατο, 24/09/2022 - 07:42

Η ενεργειακή κρίση και η ανασφάλεια των πολιτών που βιάζονται να λάβουν τα ενεργειακά επιδόματα τους κάνει ευάλωτους στο ηλεκτρονικό «ψάρεμα».

Καθώς ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε κρίση, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και συντήρησης που έχουν απομείνει από την πανδημία συνεχίζονται, ο πόλεμος στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας βουλώνει τον σωλήνα που προμηθεύει την Ευρώπη με το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της, σοβαρές ξηρασίες που προκαλούν προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό και τη μεταφορά ενέργειας από την Κίνα έως την Ελβετία, κακή και επικίνδυνη χάραξη πολιτικής και τυφώνες που καταστρέφουν τις υποδομές είναι μόνο ένα μέρος του μακρού καταλόγου των προβλημάτων στον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα το τελευταίο διάστημα. Όμως σε όλα αυτά προστίθεται ένα νέο πρόβλημα στον κατάλογο με τις ηλεκτρονικές απάτες να πολλαπλασιάζονται με τρομακτικό ρυθμό σε όλο τον κόσμο, βοηθούμενες από την ενεργειακή κρίση.

Στην Ευρώπη, οι συνιστώσες αγωνίζονται να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα, καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας εκτοξεύονται σε ιλιγγιώδη ύψη υπό την πίεση του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Σε ολόκληρη την ήπειρο, τα προειδοποιητικά σημάδια μιας τεράστιας έκρηξης κοινωνικής αναταραχής διαχέονται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, καθώς το κόστος ζωής ανεβαίνει αφόρητα ψηλά, οδεύοντας προς έναν μακρύ, κρύο χειμώνα.

Στην Πολωνία, οι κάτοικοι περιμένουν ήδη για μέρες στην ουρά και κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους για να προμηθευτούν κάρβουνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται πυρετωδώς για να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 140 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στη θωράκιση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις τιμωρητικές τιμές της ενέργειας. Δημοσίευμα του Reuters που κυκλοφόρησε την Τετάρτη περιέγραψε την εικόνα της κατάστασης με τον τίτλο «Η Ευρώπη καίει μετρητά για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην ενεργειακή κρίση».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση είναι εξίσου άσχημη, αλλά με λίγο αέρα από το Brexit. Αφού η χώρα ψήφισε να αποχωρήσει από την ΕΕ, οι Βρετανοί ηγέτες φαίνεται να είναι εξοργισμένοι που το σχέδιο λειτούργησε λίγο παραπάνω από καλά. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αποκλεισμένο από ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο εμπορίας ενέργειας που υποτίθεται ότι θα αναπτυσσόταν φέτος, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό του. Οι Βρετανοί ηγέτες έχουν ξεσπάσει κατά των Βρυξελλών, κατηγορώντας την ΕΕ για την αύξηση των ενεργειακών λογαριασμών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Βρετανία, επίσης, παρουσίασε ένα τεράστιο σχέδιο οικονομικής στήριξης που αποσκοπεί στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων κατά το ήμισυ περίπου καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Τέτοιες προσπάθειες ανακούφισης των ψηφοφόρων, ωστόσο, έχουν επίσης ανοίξει ευκαιρίες για απατεώνες που θέλουν να τους εκβιάσουν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αστυνομία έχει κατακλυστεί από αναφορές για πολλαπλές ταυτόχρονες απάτες στις οποίες εγκληματίες προσπαθούν να επωφεληθούν από την ενεργειακή κρίση παριστάνοντας τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα στείλει έκπτωση 400 λιρών για όλους τους λογαριασμούς ενέργειας σε όλα τα νοικοκυριά. Ένα σύστημα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» ζητά από τους παραλήπτες να παραδώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να «διεκδικήσουν την έκπτωση του λογαριασμού τους τώρα». Αυτή η απάτη έγινε γρήγορα αντιληπτή από πολλούς λόγω ενός εξόφθαλμου λάθους στις ημερομηνίες, το οποίο ενθάρρυνε τους χρήστες να υποβάλουν αίτηση πριν από το 2020. Άλλοι φτάνουν στο σημείο να δημιουργήσουν έναν ψεύτικο ιστότοπο της Oxfam, στον οποίο οι χρήστες ενθαρρύνονται να εγγραφούν για την έκπτωσή τους. «Το National Fraud Intelligence Bureau (NFIB) έχει λάβει χιλιάδες αναφορές για μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου απάτης που προσποιούνται ότι προέρχονται από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, με περισσότερες από 1.500 αναφορές να έχουν γίνει μεταξύ 5 Αυγούστου και 22 Αυγούστου», ανέφερε την Τετάρτη το Yahoo! News.

Παρόμοιες απάτες έχουν εκτυλιχθεί σχετικά με ένα παρόμοιο πακέτο ανακούφισης στη Γερμανία, όπου όλοι οι εργαζόμενοι πρόκειται να λάβουν 300 ευρώ φορολογητέα πληρωμή αυτό το μήνα, γνωστή ως Energiepreispauschale ή EEP. Και σε αυτή την περίπτωση, κυκλοφορούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθύνονται ψευδώς από το ταμιευτήριο, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να υποβάλουν αίτηση ή να εγγραφούν για την πληρωμή τους - αν και στη Γερμανία, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πληρωμή θα παραδοθεί αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Οι απατεώνες έχουν επίσης χρησιμοποιήσει παρόμοια συστήματα μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS. Σε αντίθεση με πολλά συστήματα ηλεκτρονικού "ψαρέματος", τα μηνύματα είναι γραμμένα σε άριστη γερμανική γλώσσα με ελάχιστα ή καθόλου γραμματικά λάθη, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο τον εντοπισμό τους ως δόλιων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ενεργειακή κρίση δεν έχει φτάσει ούτε κατά διάνοια στα καυτά επίπεδα που έχει φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Ωστόσο, οι καταναλωτές ενέργειας μαστίζονται από απάτες. Η CenterPoint Energy, μια αμερικανική εταιρεία κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, που ανήκει στην κατηγορία Fortune 500 και εξυπηρετεί αγορές που εκτείνονται στο νότο και τις μεσοδυτικές πολιτείες, έφτασε στο σημείο να φτιάξει ένα ολόκληρο ειδικό τμήμα του δικτυακού της τόπου για τον εντοπισμό κοινών απάτης σε λογαριασμούς ενέργειας και ηλεκτρικού ρεύματος. Οι απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κειμένου «ψαρέματος», όπως αυτές που εμφανίζονται σαν μανιτάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, είναι μόνο δύο από τις δέκα κοινές προσεγγίσεις που απαριθμεί η CenterPoint. Και μόλις αυτό το μήνα, η NorthWestern Energy «προειδοποιεί τους πελάτες για επιθετική και ευρέως διαδεδομένη δραστηριότητα απάτης». Αυτή τη φορά πρόκειται για τηλεφωνικές κλήσεις από παραποιημένους τοπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.

Πέρα από τις γνωστές μέχρι τώρα ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες, η ενεργειακή κρίση και η ανασφάλεια των πολιτών που βιάζονται να λάβουν τα ενεργειακά επιδόματα τους κάνει ευάλωτους στο ηλεκτρονικό «ψάρεμα».

Όπως σημειώνουν σε συχνά τους δημοσιεύματα τόσο οι αρχές κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος όσο και οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, δεν θα ζητήσουν ποτέ ευαίσθητες πληροφορίες ή στοιχεία πληρωμής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματος κειμένου ή τηλεφωνικής κλήσης. Γι αυτό το λόγο τονίζουν ότι αν υπάρχουν αμφιβολίες, τότε να διακόπτεται η επικοινωνία με όσους ισχυρίζονται ότι είναι εκπρόσωποι και να γίνεται από τους πολίτες απευθείας επικοινωνία με την εταιρεία μέσω των επίσημων καναλιών της.