Γερμανία: Πώς αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά το πρώτο κρύο

Γερμανία: Πώς αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά το πρώτο κρύο
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 26/09/2022 - 06:37

Τις πρώτες συνέπειες από την πτώση της θερμοκρασίας του φθινοπώρου έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί, οι οποίοι με διάφορους τρόπους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα.

Οι ακριβοί λογαριασμοί που εξακολουθούν να φτάνουν στα γερμανικά νοικοκυριά και οι προσπάθειες περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος σε πολλές περιπτώσεις δεν αφήνουν ήδη πολλά περιθώρια από το να προτιμούν οι πολίτες να παγώσουν.

Σε έρευνα της WELT ανάμεσα στους αναγνώστες της περιγράφουν μια πραγματικότητα σχεδόν πολεμική, όπου επικρατεί η καύση των καυσόξυλων, η συγκέντρωση όλων των μελών της οικογένειας σε ένα δωμάτιο και ο περιορισμός της χρήσης πολλών δωματίων, όπου, για παράδειγμα, η γιαγιά κοιμάται μαζί με το παιδί στο παιδικό δωμάτιο.

Η WELT περιγράφει μια γνώριμη εικόνα και για τους Έλληνες. Οι Γερμανοί πλησιάζουν το γραμματοκιβώτιο με μεγάλο φόβο αφού οι προμηθευτές φυσικού αερίου στέλνουν φουσκωμένους λογαριασμούς, που τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να καλύψουν.

Περιγράφεται μια κατάσταση όπου οι αυξήσεις μπορεί να αγγίζουν και το δεκαπλάσιο των περσινών τιμών με το κόστος του ρεύματος συνολικά να ξεπερνάει τα 1000 ευρώ. Το βάρος, δε, του ενεργειακού κόστους μεταφέρεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες εξίσου, οπότε η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη σε ολόκληρη τη γερμανική κοινωνία.

Ακόμα και στους δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως ο χειμώνας που έρχεται θα καταγραφεί στη γερμανική ιστορία με μελανά χρώματα.

Από την 1η Σεπτεμβρίου όλα τα εμβληματικά κτίρια και αγάλματα φωτίζονται μέχρι τις 22:00 το βράδυ και από εκεί και μετά παραμένουν σκοτεινά.

Το ίδιο συμβαίνει και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούσαν δυνατά φώτα στις προσόψεις τους: στις 22:00 το βράδυ σβήνουν τα πάντα.

Ο δήμαρχος, δε, του Βερολίνου αποφάσισε να στολίσει την πόλη εντελώς συμβολικά εν όψει Χριστουγέννων, μη αποφεύγοντας τις αντιδράσεις κυρίως από εμπόρους, που βλέπουν το Βερολίνο ως τουριστικό προορισμό από όλον τον κόσμο αυτή την εποχή, λόγω του εμβληματικού στολισμού, που αποτελεί γερμανική παράδοση.

Ακόμα και στο εσωτερικό των δημόσιων υπηρεσιών αποφασίστηκε η μερική θέρμανση σε διαδρόμους και φουαγέ, ενώ στις τουαλέτες θα χρησιμοποιείται τον χειμώνα αποκλειστικά κρύο νερό.

Παράλληλα δημόσιοι αξιωματούχοι έχουν επισημάνει τον φόβο αύξησης των ασθενών από κρυολογήματα και επιβάρυνσης του συστήματος υγείας, στην περίπτωση που ο χειμώνας αποδειχθεί ιδιαίτερα βαρύς.

Και φυσικά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Γερμανία, αλλά ήδη η πόρτα των δύσκολων καταστάσεων έχει αρχίσει να χτυπάει τις χώρες του Βορρά και κατεβαίνει, όσο περνούν οι βδομάδες προς το νότο.