Η Γερμανία εθνικοποίησε την Uniper

Η Γερμανία εθνικοποίησε την Uniper
Τετάρτη, 21/09/2022 - 13:09

Είχε προηγηθεί απόπειρα διάσωσης της εταιρείας φυσικού αερίου.

Με στόχο να παραμείνουν τα φώτα αναμμένα και οι καυστήρες να λειτουργούν κανονικά το χειμώνα, το Βερολίνο αποφάσισε και εξαγόρασε τις υπόλοιπες μετοχές της γερμανικής εταιρείας εισαγωγής αερίου, οι οποίες ανήκαν στο φινλανδικό όμιλο Fortum, έτσι ώστε να εξασφαλίσει τη λειτουργία της και τη συνέχιση των επιχειρήσεών της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοινώνοντας την εθνικοποίηση της Uniper, δήλωσε: «Το κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσει σταθερές τις εταιρείες στην αγορά» και επεσήμανε ότι μετά την εξαγορά του μεριδίου της Fortum, το γερμανικό κράτος θα κατέχει περίπου το 99% της Uniper.

Η εταιρεία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ. Με την αύξηση αυτή, στην οποία θα προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για τη διάσωση της εταιρείας ανέρχεται σε τουλάχιστον 29 δισεκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών του αερίου, η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε άλμα πάνω από 2% σήμερα μετά την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης από τον Πούτιν, η οποία κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυξάνει τις ανησυχίες για ακόμη πιο περιορισμένες παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες.