Ρωσία – Κίνα: Συναλλαγές με γουάν για φυσικό αέριο, αντί δολαρίου

Ρωσία – Κίνα: Συναλλαγές με γουάν για φυσικό αέριο, αντί δολαρίου
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Πέμπτη, 08/09/2022 - 06:50

Ένα νέο μηχανισμό πληρωμών ανάμεσα στην Gazprom και του κινεζικού ομίλου πετρελαίου CNPC ανακοίνωσε ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, τον οποίο χαρακτήρισε ως μηχανισμό που προσφέρει «αμοιβαία επωφελής, έγκαιρη, αξιόπιστη και πρακτική λύση».

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την έναρξη πληρωμών για προμήθειες φυσικού αερίου μέσω γιουάν. Μέχρι σήμερα οι δύο πλευρές χρησιμοποιούσαν το δολάριο για τις συναλλαγές τους. Όπως παρατηρεί το Al Jazeera πρόκειται για μια συμφωνία που καταδεικνύει πως οι δύο χώρες, Ρωσία και Κίνα, έχουν αναθερμάνει τις σχέσεις τους μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πρακτικά η Κίνα δείχνει να έχει διάθεση υποστήριξης της Ρωσίας που βρίσκεται κάτω από την πίεση των δυτικών κυρώσεων.

Η είδηση διοχετεύτηκε χωρίς λεπτομέρειες μετά τη συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom Alexei Miller και του επικεφαλής του κινεζικού ομίλου πετρελαίου Dai Houliang.

Τα νέα από τη συνάντηση δεν περιορίστηκαν σε αυτές τις ανακοινώσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom και ο πρόεδρος της CNPC, συζήτησαν ακόμα, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2 στη Ρωσία και τον αγωγό Soyuz Vostok στη Μογγολία. Να σημειωθεί ότι ο αγωγός Soyuz Vostok θα συνδέει το ρωσικό και το κινεζικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η Gazprom άρχισε να αξιολογεί τη δυνατότητα παροχής έως και 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω της Μογγολίας το 2020. Ο σχεδιασμός και η τοπογραφία για το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Soyuz Vostok ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Ο αγωγός θα περάσει από τη Μογγολία και θα αποτελεί μια συνέχεια του αγωγού Power of Siberia-2.

Ο Miller ενημέρωσε ακόμα τον Dai Houliang για την κατάσταση των εργασιών στο έργο παροχής φυσικού αερίου στον αγωγό φυσικού αερίου Power of Siberia.

«Το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Kovykta στην περιοχή του Ιρκούτσκ έως το κοίτασμα Chayanda στη Γιακουτία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Το αέριο από το κοίτασμα Kovykta θα αρχίσει να εισέρχεται στην Power of Siberia πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως είχε προγραμματιστεί. Έτσι, η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Gazprom για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Κίνα το 2023 θα είναι εγγυημένη», δήλωσε η Gazprom.