Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων

Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων
Πέμπτη, 08/09/2022 - 07:10

Μέχρι και το 50% της παραγωγικής ικανότητας αλουμινίου και ψευδαργύρου της ΕΕ έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της κρίσης ενέργειας.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει επείγουσα δράση για να αποτρέψει την κατάρρευση του κλάδου, ο οποίος αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Σε επιστολή της προς τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ευρωπαϊκή ένωση της βιομηχανίας μετάλλων Eurometaux έγραψε ότι «οι επιχειρηματικοί ηγέτες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μη σιδηρούχων μετάλλων γράφουν μαζί για να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και την υπαρξιακή απειλή της για το μέλλον μας».

Μέχρι και το 50% της παραγωγικής ικανότητας αλουμινίου και ψευδαργύρου της ΕΕ έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της κρίσης ενέργειας, αναφέρει η Eurometaux στην επιστολή. Σημαντικές περικοπές έχουν γίνει επίσης στην παραγωγή πυριτίου και σιδηροκραμάτων, ενώ περαιτέρω επιπτώσεις έγιναν αισθητές στους τομείς του χαλκού και του νικελίου, πρόσθεσε η ένωση.

«Ανησυχούμε βαθύτατα ότι ο χειμώνας που έρχεται θα μπορούσε να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα σε πολλές από τις δραστηριότητές μας και καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ και των κρατών μελών να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διατηρήσουν τις στρατηγικές βιομηχανίες έντασης ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτρέψουν τις μόνιμες απώλειες θέσεων εργασίας», γράφει η Eurometaux στην επιστολή που απευθύνεται στα ανώτατα στελέχη όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Τα χυτήρια αλουμινίου στην Ευρώπη έχουν κλείσει τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ουρανοκατέβατων τιμών της ενέργειας. Ορισμένα χυτήρια ψευδαργύρου έχουν επίσης είτε κλείσει είτε περιορίσει την παραγωγή. Επιπλέον, το 27% των δυνατοτήτων παραγωγής πυριτίου και σιδηροκραμάτων στην ΕΕ έχει ήδη περικοπεί, αναφέρει η Eurometaux.

Η εκτίναξη των τιμών έχει καταστήσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεκαπλάσιο για τις εν λόγω βιομηχανικές μονάδες παραγωγής σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας κατά πολύ την τιμή πώλησης των προϊόντων τους, δήλωσε η Eurometaux.

«Γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι όταν μια μονάδα κλείσει, πολύ συχνά η κατάσταση γίνεται μόνιμη, καθώς η επαναλειτουργία συνεπάγεται σημαντική αβεβαιότητα και κόστος», πρόσθεσε η ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σύντομα μια σειρά άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη βοήθεια των νοικοκυριών και των βιομηχανιών μέσω της αναταραχής στην αγορά ενέργειας, δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν έναν υποχρεωτικό στόχο για την ΕΕ για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, ένα ανώτατο όριο εσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και ένα ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό φυσικό αέριο.